ATAC TERORIST la un club de noapte din Orlando, Florida: Cel puţin 50 de morţi şi 53 de răniţi. Stat Islamic revendică atacul. Preşedintele Klaus Iohannis: România este alături de SUA, în aceste momente dificile - FOTO, VIDEO

Cel puţin 50 de persoane au murit şi 53 au fost transportate la spital, duminică, în urma unui atac armat la un club de noapte din Orlando, sudul statului american Florida, potrivit şefului poliţiei din Orlando, citat de Associated Press.

32327 afișări
Imaginea articolului ATAC TERORIST la un club de noapte din Orlando, Florida: Cel puţin 50 de morţi şi 53 de răniţi. Stat Islamic revendică atacul. Preşedintele Klaus Iohannis: România este alături de SUA, în aceste momente dificile - FOTO, VIDEO

ATAC armat la un club de noapte din Florida: Cel puţin 20 de morţi şi 42 de răniţi. Atacatorul ar fi avut"înclinaţii spre ideologia islamistă radicală" (Imagine: theguardian.com)

Iohannis: România este alături de SUA, în aceste momente dificile

 Preşedintele Klaus Iohannis a scris, duminică, pe Facebook, că este "profund întristat" de vestea tragediei dintr-un club din Orlando şi că România este alături de SUA în aceste momente dificile.

"Sunt profund întristat de vestea tragediei care avut loc într-un club din Orlando, Florida. În aceste momente dificile, România este alături de Statele Unite ale Americii, partener strategic al ţării noastre, cât şi de poporul american. Îmi exprim întreaga solidaritate şi transmit sincere condoleanţe familiilor victimelor", a scris Klaus Iohannis.

Preşedintele Barack Obama a spus că americanii sunt uniţi în durere şi revoltă "faţă de un act de teroare şi ură".

Obama: Atacul armat de la clubul de noapte din Orlando este un "act de teroare" şi un "act de ură"

Preşedintele american, Barack Obama, a condamnat dur atacul armat de la un club de noapte din Orlando, soldat cu 50 de morţi, declarând că este un "act de teroare", "un act de ură" şi a făcut apel la cetăţenii americani să fie puternici în faţa unei astfel de tragedii, relatează Reuters.

"Azi, toţi americanii deplângem crima brutală, un masacru îngrozitor a zeci de oameni inocenţi", a declarat Obama într-un discurs la Casa Albă.

"Chiar dacă atacul este încă investigat, ştim suficient încât să putem spune că a fost un act de teroare şi un act de ură", a mai completat liderul american.

"Nu vom ceda în faţa fricii şi nu ne vom întoarce unii împotriva cerlorlalţi. În schimb, vom rămâne uniţi ca americani care îşi protejează cetăţenii şi îşi apără patria, care acţionează împotriva celor care îi ameninţă", a pledat Obama.

Reţeaua teroristă Stat Islamic revendică atacul armat de la clubul de noapte din Orlando

Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atacul armat din clubul de noapte din Orlando, soldat cu 50 de morţi şi 53 de răniţi, potrivit ultimului bilanţ, printr-un comunicat postat de agenţia grupării, Amaq, citată de Reuters.

"Atacul armat care a vizat un club gay din oraşul Orlando din statul american Florida, soldat cu peste 100 de morţi şi răniţi a fost comis de un luptător Stat Islamic", se arată în revendicarea postată pe agenţia Amaq.

50 de morţi şi cel puţin 53 de răniţi

Bilanţul victimelor ucise în clubul din Orlando, pe care oficialii l-au calificat ca fiind terorist, a ajuns la 50. Alte 53 de persoane sunt rănite, informează CNN.  Autorităţile spun că este "cel mai sângeros atac armat în masă din istoria SUA".

Potrivit poliţiei, suspectul se numeşte Omar Mateen. El este cetăţean american, dar părinţii lui sunt afgani. Autorităţile cred că Omar Mateen făcea parte dintr-o mişcare islamistă radicală şi că era "un terorist care avea drept ţinte persoane homosexuale".

Omar Mateen a fost ucis de poliţie, potrivit CNN.

Atacul nu a fost unul organizat, Omar Mateen a acţionat de unul singur. "Atacul nu a avut nicio legătură cu religia" a declarat tatăl atacatorului.

El a adăugat că Mateen a fost mânat de furia resimţită după ce a văzut doi bărbaţi sărutându-se în Miami, cu câteva luni în urmă:

“Mateen a văzut doi bărbaţi care se sărutau în faţa soţiei şi fiului lui şi s-a înfuriat. Mi-a spus în felul următor: 'Se sărutau şi se atingeau în faţa fiului meu! Şi apoi, când eram la baie, am văzut iar bărbaţi în timp ce se pupau'".

Cel puţin 53 de persoane au fost spitalizate, majoritatea în stare critică, au anunţat oficialii americani locali.

Un medic chirurg de la Centrul Medical Regional din Orlando a avertizat asupra asupra posibilităţii de creştere a bilanţului victimelor.

Primarul din Orlando, Buddy Dyer, a declarat că toţi cei care au decedaţi au fost împuşcaţi mortal cu arma de vânătoare a atacatorului. "E sânge peste tot", a spus Dyer.

Circa 300 de persoane se aflau în clubul Pulse, în jurul orei locale 02.00 (09.00 - ora României) când au izbucnit schimburile de foc între atacator şi un angajat al clubului.

Bărbatul s-a întors în club şi a luat ostatici, a declarat şeful poliţiei din Orlando, John Mina. În jurul orei locale 05.00, autorităţile au trimis o echipă SWAT care a salvat ostaticii.

Atacatorul a fost împuşcat mortal în schimburile de focuri cu forţele de ordine, dar înainte a ţinut şi ostatici. În confruntări, a fost rănit şi un poliţist.

Potrivit şefului poliţiei din Orlando, atacatorul ar fi avut asupra sa o armă de vânătoare şi un pistol, dar şi un dispozitiv ataşat de corp.

Un purtător de cuvânt din cadrul FBI a declarat că autorităţile investighează dacă atacul de duminică este un act terorist, unul intern sau organizat de vreo grupare internaţională.

 Atacatorul din clubul de noapte din Orlando ar fi avut"înclinaţii spre ideologia islamistă radicală"

Atacatorul din clubul de noapte din Orlando ar fi avut "înclinaţii spre ideologia islamistă radicală", susţine un reprezentant FBI, luând în considerare ipoteza unui atac terorist, potrivit BBC News online.

"Avem anumite indicii că acest individ ar fi avut înclinaţii spre ideologia islamistă radicală", a declarat Ronald Hopper din cadrul FBI.

Un purtător de cuvânt din cadrul FBI a declarat că autorităţile investighează dacă atacul de duminică este un act terorist, unul intern sau organizat de vreo grupare internaţională.

De asemenea, autorităţile investighează şi dacă bărbatul a acţionat singur sau dacă a avut complici.

Potrivit şefului poliţiei din Orlando, atacatorul ar fi avut asupra sa o mitralieră şi un pistol, dar şi un dispozitiv ataşat de corp.

El a mai precizat că atacul a fost bine organizat şi plănuit, dar nu din respectiva zonă.

Atacatorul a fost împuşcat mortal în schimburile de focuri cu forţele de ordine, dar înainte a ţinut şi ostatici. În confruntări, a fost rănit şi un poliţist.

Cel puţin 20 de persoane au murit şi 42 au fost transportate la spital, duminică, în urma unui atac armat la clubul de noapte Pulse din Orlando, sudul statului american Florida, potrivit şefului poliţiei din Orlando.

Violenţele au izbucnit în clubul Pulse din Orlando la primele ore ale dimineţii de duminică.

Poliţia a avertizat locuitorii să nu se apropie de zonă printr-un mesaj postat pe contul de Twitter, declarând că "mai multe persoane au fost rănite".

Anterior, pe pagina de Facebook a clubului Pulse a fost postat următorul mesaj: "Toată lumea să iasă afară din Pulse şi să fugă".

Potrivit unui prim bilanţ oferit de presa locală, între şapte şi douăzeci de persoane ar fi fost împuşcate în atac, fără a fi oferite detalii suplimentare, scrie Reuters.

Mai mulţi martori au scris pe conturile de pe reţelele sociale că un bărbat înarmat se afla înăuntrul clădirii şi luase ostatici.

Mai multe ambulanţe au sosit la faţa locului, inclusiv o maşină de pompieri.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici