Cel puţin 23 de oameni au murit în urma unui atac sinucigaş cu bombă la un centru educaţional din Kabul

Cel puţin 23 de oameni au murit vineri în urma unui atac sinucigaş cu bombă produs la un centru educaţional din Kabul, potrivit CNN.

170 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 23 de oameni au murit în urma unui atac sinucigaş cu bombă la un centru educaţional din Kabul

FOTO Twitter

Un atentat cu bombă asupra unui centru educaţional din Kabul s-a soldat cu cel puţin 23 de persoane decedate. Se crede că majoritatea victimelor sunt femei tinere.

Explozia a avut loc vineri la centrul educaţional Kaaj, situat într-un cartier populat în special de Hazara, un grup etnic minoritar. Studenţii susţineau un examen practic de admitere la universitate la ora locală 7:30 când a avut loc prima explozie, a declarat, pentru CNN, purtătorul de cuvânt al poliţiei din Kabul, Khalid Zadran.

Abdu Ghayas Momand, un medic de la spitalul Ali Jinah, unde au fost transportate unele dintre victime, a declarat că 23 de persoane au fost ucise şi alte 36 au fost rănite. Nu a existat nicio revendicare a atacului.

Taiba Mehtarkhil, un martor ocular, a relatat pentru CNN că multe dintre victime sunt femei tinere. Ea a mers la centru pentru a-şi căuta o prietenă după ce a auzit ştirea despre atac şi s-a confruntat cu scene de haos şi disperare.

„Am văzut părinţi, alţi membri ai familiilor elevilor din Kaaj, ţipând şi alergând în sus şi în jos. Unii încercau să obţină asistenţă medicală de urgenţă pentru cei dragi, iar alţii îşi căutau fiii şi fiicele. Am văzut cu ochii mei în jur de 20 de morţi şi mult mai mulţi răniţi", a relatat Taiba Mehtarkhil.

Prietena lui Mehtarkhil a supravieţuit atacului deoarece a întârziat şi nu se afla în clasă când s-a produs explozia, a precizat femeia.

O altă tânără de 20 de ani a povestit că se afla la aproximativ 20 de paşi de poartă când explozia a aruncat-o la pământ.

„Când am ajuns înăuntru, am văzut mulţi dintre colegii mei de clasă în sânge. Am aflat că explozia a avut loc în interiorul clasei mele. Am fost în stare de şoc. Strigam numele prietenilor mei şi îi căutam. Pe unii dintre ei i-am găsit în viaţă, dar nu şi pe cea mai apropiată prietenă a mea, care avea 19 ani şi era cea mai inteligentă fată din clasa noastră. Este oribil, sunt încă în stare de şoc, mă simt ca într-un coşmar. A ucis mulţi dintre cei mai dragi prieteni şi colegi de clasă ai mei. Vreau ca lumea să nu trateze acest lucru ca pe o altă ştire. Vreau ca lumea să cunoască durerea prin care trecem în acest moment. Sunt total devastată", a spus ea, printre lacrimi.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, a condamnat atacul.

„Emiratul islamic din Afganistan califică atacul asupra centrului de instruire Kaj din districtul 13 din Kabul drept o mare crimă, îl condamnă cu fermitate şi îşi exprimă cea mai profundă compasiune faţă de familiile victimelor acestui incident. Vor fi luate măsuri serioase pentru a-i găsi şi pedepsi pe făptaşi", a spus oficialul.

Atacul a fost condamnat şi de comunitatea internaţională, inclusiv de UNICEF şi SUA De când talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului în august 2021, au avut loc multiple atacuri asupra comunităţii Hazara.

„Autorităţile talibane au făcut prea puţin pentru a proteja aceste comunităţi de atentatele sinucigaşe cu bombă şi de alte atacuri sau pentru a oferi îngrijirile medicale necesare şi alte tipuri de asistenţă victimelor şi familiilor acestora", se arată într-un raport Human Rights Watch.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
kabul,
atac,
explozie

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici