Cel puţin 40 de copii au murit din cauza gerului în Afganistan

Cel puţin 40 de copii au murit în ultima lună în Afganistan din cauza unui val de frig neobişnuit, însoţit de ninsori abundente, a anunţat duminică Ministerul Sănătăţii din această ţară.

184 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 40 de copii au murit din cauza gerului în Afganistan

Cel puţin 40 de copii au murit din cauza gerului în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Douăzeci şi patru dintre ei au decedat în taberele de refugiaţi din Kabul, în care se îngrămădesc mii de afgani care au fugit din calea războiului, a ameninţării talibane şi a sărăciei.

Ceilalţi şi-au pierdut viaţa în zonele muntoase din centrul ţării, a declarat Ghulam Sakhi Kargar Noorughli, un purtător de cuvânt al ministerului.

"În ultima lună, au fost înregistraţi 40 de morţi din cauza gerului. Aproape toţi sunt copii", a declarat el.

Alte numeroase decese de acest fel sunt aşteptate în această ţară unde centralizarea datelor este deficitară.

Cel puţin zece copii, care potrivit tuturor aparenţelor nu au fost contabilizaţi de minister, au murit de pneumonie şi alte boli legate de frig în regiunea Badakhshan (nord-est), a declarat Guvernul acestei provincii.

Organizaţia Salvaţi Copiii a avertizat, într-un comunicat, că "ar putea fi şi alte victime a acestei ierni, cea mai grea din ultimii 15 ani", cu temperaturi de până la minus 17 grade Celsius.

"Această iarnă a fost dură. Copiii au puţine mijloace de a se proteja împotriva gerului. Majoritatea încearcă să supravieţuiască fără un adăpost decent, pături, combustibil, hrană, haine calde sau încălţăminte", afirmă Bob Grabam, directorul ramurii afgane a organzaţiei britanice.

Potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii, aproximativ 20.000 de refugiaţi trăiesc în 30 de tabere la Kabul.

În pofida miliardelor de dolari de ajutor care au venit în ţară după îndepărtarea de la putere a talibanilor, Afganistanul rămâne una dintre cele mai sărace ţări din lume.

Afganistanul era în 2009, potrivit UNICEF, a doua ţară după Ciad cu cea mai ridicată mortalitate în rândul copiilor mai mici de cinci ani. Un copil afgan din cinci nu ajunge la vârsta de cinci ani.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, care se bazează pe un studiu recent, situaţia în această s-a ameliorat, astfel că în 2011, un copil afgan din zece a murit înainte de a împlini vârsta de cinci ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici