Cel puţin 46 de persoane au murit în urma unor violenţe în Irak

Cel puţin 46 de persoane au murit luni în urma unor violenţe în Irak, potrivit unui bilanţ furnizat marţi de oficiali irakieni.

80 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 46 de persoane au murit în urma unor violenţe în Irak

Cel puţin 46 de persoane au murit în urma unor violenţe în Irak (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Surse medicale şi poliţieneşti irakiene au anunţau într-un bilanţ precedent 35 de morţi.

Atacurile au vizat mai ales capitala şi sectoarele sunnite din nordul Irakului, cele două regiuni fiind cele mai afectate de o intensificare a violenţelor, soldată cu aproximativ 5.900 de morţi din ianuarie, dintre care cel puţin 500 de la începutul lui noiembrie.

Cel mai sângeros atac a avut loc într-o piaţă din cartierul Sadriyah, în centrul Bagdadului, seara, la o oră de vârf, soldat cu cel puţin 23 de morţi.

Circulaţia rutieră a fost închisă în piaţă. În ea a fost comis un atentat cu maşină-capcană în aprilie 2007, în care au fost ucise 140 de persoane.

În alte zone ale capitalei, opt persoane au fost ucise într-o serie de atacuri. La nord de Bagdad, nouă persoane au fost ucise în violenţe la Mossoul, cinci la Bakuba şi în apropiere de Balad.

Un fost deputat a fost asasinat aproape de Nassiriyah, în sudul capitalei.

Irakul a revenit la nivelul de violenţă din 2008, când ţara ieşea dintr-un conflict sângeros între şiiţi şi sunniţi.

Având în vedere această situaţie, Franţa a propus luni Irakului arme, instruire şi cooperare în domeniul informaţiilor.

Guvernul irakian a îndemnat recent comunitatea internaţională să îl ajute să facă faţă amplificării violenţei. Washingtonul a promis să lupte, alături de autorităţile irakiene, împotriva Al-Qaida, iar Ankara a propus o asistenţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici