Cel puţin 60 de morţi în violenţele din capitala jamaicană

Kingston se afla marţi în stare de asediu, a doua zi după asaltul organizat împotriva fiefului unui lider al mafiei drogurilor în centrul capitalei jamaicane, care s-a soldat cu 60 de morţi, majoritatea civili, şi în timpul căruia au fost arestate 211 persoane.

10 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 60 de morţi în violenţele din capitala jamaicană

Cel puţin 60 de morţi în violenţele din capitala jamaicană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tiruri şi explozii au putut fi auzite marţi la Tivoli Garden, cartierul presupusului traficant de droguri Christopher "Dudus" Coke, unde au fost instalate baricade după anunţul semnării, joi, a unui mandat de arestare pe numele acestuia, în vederea extrădării în Statele Unite. Acesta continua să fie căutat marţi seara, au raportat autorităţile.

Grupările organizate din Kingston au atacat secţiile de poliţie şi poliţiştii, obligând Guvernul să instituie, duminică, starea de urgenţă.

După luarea cu asalt, luni, a cartierului Tivoli Gardens, poliţiştii şi militarii au pătruns în cartier în cursul nopţii, dar fără să reuşească să-l aresteze pe "Dudus". Din cartier continuau să se ridice, marţi, coloane groase de fum, iar militarii, în ţinută de camuflaj, efectuau percheziţii, clădire cu clădire, în căutarea suspectului.

Aproximativ "50 de cadavre" au fost aduse, în cursul dimineţii, la bordul a două camioane, la morga spitalului public din Kingston, au declarat un brancardier şi un infirmier.

O jurnalistă AFP a constatat, în plus, prezenţa a 12 cadavre de civili, între care un bebeluş, ucişi prin împuşcare, într-un al treilea camion care se îndrepta către morgă, dinspre Mountain View, un alt cartier al capitalei.

"Guvernul regretă profund moartea membrilor forţelor de ordine şi a cetăţenilor cinstiţi şi nevinovaţi, care au fost prinşi între schimburile de tiruri", a declarat premierul Bruce Golding. El a dat asigurări că autorităţile "vor pune capăt anarhiei şi vor restabili ordinea şi liniştea".

Anterior, poliţia a anunţat că au fost ucişi 26 de civili, iar alţi 25 au fost răniţi, în timpul operaţiunilor de luni. Confruntările s-au soldat, de asemenea, cu un mort şi şapte răniţi în rândul forţelor de ordine, potrivit poliţiei, care a anunţat arestarea a 211 persoane, între care patru femei.

În zilele precedente, cel puţin alţi doi poliţişti au fost ucişi, iar alţi şase au fost răniţi.

Premierul a avertizat, totodată, că acest bilanţ oficial va creşte, fără îndoială, iar poliţia a anunţat, marţi seara, că în jurul capitalei au fost comise, de asemenea, "mai multe crime".

În timpul zilei, au izbucnit lupte în jurul spitalului, unde poliţia încerca să blocheze accesul unor membri ai acestor grupări, veniţi să vadă cadavrele.

Poliţia a cerut populaţiei să rămână în locuinţe. "Trebuie să înţelegeţi că purtăm un război", a declarat Glenmore Hinds, şeful poliţiei.

Hotărârea Guvernului de a-l aresta pe "Dudus" a provocat cele mai puternice violenţe înregistrate în ultimii ani pe această insulă săracă, de 2,8 milioane de locuitori, unde turiştii evită, de obicei, Kingston, cunoscut din cauza violenţelor.

Christopher Coke, în vârstă de 42 de ani, este presupusul lider al grupării Shower Posse, considerată cea mai importantă organizaţie infracţională din domeniul traficului de droguri, în această ţară anglofonă. El este considerat de Washington drept unul dintre cei mai periculoşi traficanţi de narcotice din lume, dar este considerat de populaţia defavorizată un fel de Robin Hood, care rezolvă problemele populaţiei.

Mai multe companii aeriene au anulat zborurile către Jamaica, iar anumite ţări, ca Marea Britanie şi Elveţia, au cerut cetăţenilor lor să evite călătoriile către Kingston.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici