Cel puţin 60 de morţi şi 90 de răniţi, în cutremurul din Myanmar

Cutremurul cu magnitudinea 6,8, care a afectat estul Myanmarului joi seară şi care a fost resimţit în toată peninsula indochineză şi în China, a provocat moartea a cel puţin 60 de persoane şi rănirea altor 90 în ţară, a declarat, vineri, un oficial birman.

20 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 60 de morţi şi 90 de răniţi, în cutremurul din Myanmar

Cel puţin 60 de morţi şi 90 de răniţi, în cutremurul din Myanmar (Imagine: Mediafax Foto)

Seismul s-a produs în apropiere de graniţa Myanmarului cu Thailanda şi Laos, o zonă muntoasă unde se ajunge cu dificultate, dar unde are loc un comerţ transfrontalier foarte activ.

El a fost deosebit de violent în comunele situate între oraşele Tachilek şi Kengtung, de unde provin deocamdată toate victimele birmane.

Bilanţul în Myanmar s-a ridicat la peste 74 de morţi şi aproximativ 110 răniţi în cinci comune distincte, între care Tarlay şi Mine Lin, cel mai grav afectate, a declarat o sursă birmană sub acoperirea anonimatului.

"Drumurile sunt închise. Potrivit informaţiilor noastre, peste 130 de clădiri s-au prăbuşit", a afirmat sursa citată, exprimându-şi temerea că bilanţul s-ar putea agrava şi mai mult, în condiţiile în care anumite zone erau în continuare inaccesibile vineri, la prânz.

În Thailanda, o femeie în vârstă de 52 de ani a murit în districtul Mae Sai, în apropierea frontierei, potrivit poliţiei locale.

Epicentrul seismului, care s-a produs la o adâncime de aproximativ zece kilometri, a fost localizat de institutul de geofizică american (USGS) în apropierea frontierelor cu Thailanda şi Laos, la 90 de kilometri nord de oraşul thailandez Chiang Rai, pe teritoriul Myanmarului.

Chris Herink, director în Myanmar al organizaţiei umanitare World Vision, care dispune de aproximativ 30 de angajaţi în regiunea afectată, a declarat că replicile continuau în cursul dimineţii.

"Mulţi oameni se refugiază în afara casei", a afirmat el, într-o convorbire telefonică de la Rangoon, vineri dimineaţă.

"Nu mi se pare că s-au produs distrugeri catastrofale de infrastructuri, deşi multe clădiri sunt fisurate (...). Dar zonele rurale reprezintă surse de îngrijorare", a adăugat el.

Cutremurul a fost resimţit pe o suprafaţă foarte extinsă, provocând scene de panică, deşi doar Myanmarul şi Thailanda au menţionat pagube materiale şi victime.

Cutremurul a fost resimţit în imobile înalte din Bangkok, la Naypyidaw, capitala birmană, situată la mai multe sute de kilometri mai la sud, şi în Mandalay, precum şi în Vientiane, capitala Laosului.

În Vietnam, cutremurul a fost resimţit la Hanoi, dar şi în mai multe localităţi din nord.

"Mai multe clădiri mari s-au clătinat în nordul Vietnamului şi la Hanoi, iar acest lucru a provocat o anumită panică în rândul populaţiei", a precizat Le Huy Minh, director adjunct al Institutului Naţional de Geofizică.

"O panică puternică s-a instalat în rândul locuitorilor", a declarat Nguyen Thai Son, un expert de la acest institut aflat la Dien Bien Phu, mic oraş din nord-vestul ţării, la 350 de kilometri de epicentru.

Postul naţional de radio din China a confirmat că seismul a fost resimţit în provincia Yunnan. El a provocat fisuri în case şi şcoli, iar numeroşi locuitori au petrecut noaptea afară, de teama unor replici.

Cutremurul a avut loc la 13 zile după cel care a declanşat în Japonia un tsunami distrugător, soldat în total cu 27.000 de morţi şi dispăruţi, potrivit ultimului bilanţ.

Dar nu a fost emis niciun aviz de alertă de tsunami, cutremurul producându-se mult în interiorul ţării, pentru a putea declanşa un val uriaş.

Myanmarul şi Japonia se află pe plăci tectonice diferite şi cele două cutremure nu sunt probabil legate între ele.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici