Cel puţin 76 de cadavre, descoperite între dărâmături în timpul armistiţiului din Fâşia Gaza

Cel puţin 76 de cadavre au fost descoperite sâmbătă între dărâmături, în Fâşia Gaza, potrivit unui bilanţ estabilit de către salvatori palestinieni, la aproape cinci ore de la intrarea în vigoare a unui armistiţiu umanitar de 12 ore.

120 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 76 de cadavre, descoperite între dărâmături în timpul armistiţiului din Fâşia Gaza

Cel puţin 76 de cadavre, descoperite între dărâmături în timpul armistiţiului din Fâşia Gaza (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Aceste cadave au fost duse la diferite morgi din enclavă, la Spitalul Kamal Aduane (nord), în cele două spitale importante din oraşul Gaza şi la spitalul european de la Khan Younes (sud), au precizat sursele citate.

La câteva ore de la intrarea în vigoare, la ora locală 8.00 (8.00, ora României), armistiţiul părea să fie respectat la prânz. Unii palestinieni s-au întors în cartiere devastate, în care zăceau cadavre printre mormane imense de moloz.

Salvatori şi jurnalişti descopereau scene dezolante: rânduri întregi de case sparte, surpate, culcate la pământ ca nişte castele de cărţi de joc. Ici-colo, în mijlocul ruinelor se vedeau cadavre şi urme de sânge în care şi-au lăsat amprenta şenile ale unor tancuri israeliene.

Autorităţile din cadrul mişcării islamiste palestiniene Hamas, la putere în enclavă, le-au recomandat locuitorilor strămutaţi - peste 160.000 potrivit ONU - să nu se apropie de imobilele bombardate şi de zonele de luptă, de teama unor dispozitive neexplodate sau bombe-capcană.

Armata israeliană i-a avertizat la rândul ei pe locuitorii Fâşiei Gaza să nu se întoarcă la domicilii.

Armistiţiul a fost impus de către Statele Unite şi Egipt în a 19-a zi a unui război - care s-a soldat cu 967 de morţi în rândul palestinienilor, marea majoritate civili, şi 39 de morţi în rândul israelienilor, între care 37 de militari şi un muncitor thailandez -, declanşat pe 8 iulie printr-o operaţiune aeriană, extinsă pe 17 iulie într-un asalt terestru, "Limita de Protecţie".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici