Cel puţin doi morţi, după ce o mină de aur a fost atacată în Burkina Faso

O mină industrială de aur Karma din nordul Burkinei Faso a fost atacată joi, un soldat şi un civil fiind ucişi, a declarat proprietarul minei, citat de Reuters.

347 afișări
Imaginea articolului Cel puţin doi morţi, după ce o mină de aur a fost atacată în Burkina Faso

FOTO AFP/Georges Gobet

Pe lângă cele două victime decedate, alţi trei sau patru soldaţi au fost răniţi în asaltul care a avut loc în jurul orei 4:30 a.m. (04.30 GMT), a declarat un oficial care a răspuns la telefon la Nere Mining, care deţine Karma. Convorbirea a fost întreruptă înainte ca acesta să-şi poată da numele. El a spus că nu era clar cine a fost responsabil de atac.

Militanţii islamişti legaţi de Al Qaeda şi de Statul Islamic duc o insurgenţă în nordul Burkina Faso de aproape un deceniu şi comit în mod obişnuit atacuri.

Mai multe dintre acestea au vizat convoaie care se îndreptau spre şi dinspre minele de aur din regiune.

O ambuscadă asupra unor autobuze care transportau angajaţi ai firmei canadiene Semafo în 2019 a fost cea mai mare tragedie, ucigând 39 de persoane.

Atacurile asupra minelor în sine, însă, au fost mult mai rare.

O sursă diplomatică a declarat că trei persoane au fost ucise la mină şi alte 10 au fost rănite, dintre care opt grav. O sursă de securitate din Burkinabe a declarat că aproximativ 200 de atacatori necunoscuţi au sosit chiar înainte de răsăritul soarelui,

Alte două surse din industrie au declarat că atacul a fost în cele din urmă respins.

O înregistrare video făcută publică de una dintre surse a arătat mai multe vehicule incendiate în interiorul complexului minier.

Reuters nu a putut confirma autenticitatea înregistrării video.

Preşedintele camerei minelor din Burkina Faso a declarat în aprilie că vor fi luate măsuri suplimentare pentru a proteja proiectele aurifere din nordul ţării, după ce compania rusă Nordgold şi-a închis mina din această zonă, invocând deteriorarea stării de securitate.

Nere Mining, un consorţiu cu sediul în Burkina Faso, a cumpărat în martie participaţia de 90% a Endeavour Mining la mina Karma pentru 25 de milioane de dolari. Aceasta a produs aproximativ 88.000 de uncii de aur în 2021.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici