Cel puţin opt suspecţi de terorism au fost ţinuţi într-o închisoare CIA din Lituania

Cel puţin opt suspecţi de terorism au fost ţinuţi în una dintre închisorile secrete ale CIA de pe teritoriul lituanian, se arată în raportul comisiei parlmanetare de anchetă pe această temă din Lituania, relatează BBC News Online.

15 afișări
Imaginea articolului Cel puţin opt suspecţi de terorism au fost ţinuţi într-o închisoare CIA din Lituania

Cel puţin opt suspecţi de terorism au fost ţinuţi într-o închisoare CIA din Lituania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit raportului, CIA a folosit cel puţin două centre secrete de detenţie în Lituania după atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite. Raportul adaugă că, în 2005 şi 2006, avioane închiriate de CIA au primit permisiunea de a ateriza în Lituania şi că nici un oficial lituanian nu a avut voie să se apropie de aeronave şi nu a fost informat cine se afla la bord.

Cel puţin opt suspecţi de terorism au fost deţinuţi, în perioada 2004-2005, la unul dintre aceste centre, aflat la periferia capitalei Vilnius, într-o fostă şcoală de echitaţie, conform raportului.

Presa americană a relatat în august că Lituania, Polonia şi România au găzduit centre de detenţie secrete ale CIA, folosite pentru interogatorii.

Raportul comisiei parlamentare pare însă să îi absolve pe liderii politici lituanieni de orice responsabilitate pentru eventuale încălcări ale drepturilor omului care ar fi fost comise de CIA, precizând că nici preşedintele nu ştia exact ce făceau serviciile americane de informaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici