Cele două feţe ale Hamas: Vizite diplomatice în Gaza, în timp ce militanţi execută tineri pentru colaborare cu Israelul - FOTO

Un cortegiu macabru condus de motociclete generează teamă în rândul cetăţenilor din Gaza, în timp ce o maşină târăşte cadavrul unui bărbat executat pentru "colaborarea" cu Israelul, la câteva străzi de o delegaţie diplomatică, arată cele două feţe ale Hamas.

1392 afișări
Imaginea articolului Cele două feţe ale Hamas: Vizite diplomatice în Gaza, în timp ce militanţi execută tineri pentru colaborare cu Israelul - FOTO

Cele două feţe ale Hamas: Vizite diplomatice în Gaza, în timp ce militanţi execută tineri pentru colaborare cu Israelul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Hotărâtă să spargă valul de boicot internaţional menţinut în pofida victoriei la alegerile legislative din 2006, mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Gaza din 2007, se bazează pe vizitele importante care s-au succedat în Gaza de la începutul operaţiunii israeliene, printre care aceea a premierului egiptean Hisham Qandil.

În zgomot de claxoane, trupul neînsufleţit al unui tânăr, în tricou şi desculţ, legat de bara de protecţie din spatele maşinii, este târât prin cartierul Nasser.

În total şase palestinieni au fost executaţi marţi de către persoane înarmate care i-au împins afară dintr-un microbuz, şi i-au împuşcat fără a ieşi din maşină, la o intersecţie din apropiere, au declarat mai mulţi locuitori sub protecţia anonimatului.

Un altul a fost târât de o motocicletă pe străzi, potrivit unei fotografii trimise către AFP.

Martorii au declarat că de gâtul lor au fost legate mesaje semnate de aripa armată a Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, revendicând "executarea trădătorilor şi criminalilor", identificaţi prin numele lor şi locurile de unde provin.

Aceştia au fost ucişi "pentru că au livrat inamicului informaţii despre capacităţile şi grupurile de rezistenţă, precum şi deplasările trupelor combatante", explică textul.

Alături se vede casa familiei Dallou, care a pierdut opt membri ca urmare a unui raid aerian la 18 noiembrie, în faţa căreia o mulţime compactă aşteaptă delegaţia condusă de secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, însoţit de şeful Guvernului Hamas, Ismail Haniyeh.

Martorii susţin că înaintea sosirii lor, intersecţia unde s-a desfăşurat execuţia a fost spălată cu multă apă.

"Iată-l pe premierul palestinian legitim Ismail Haniyeh", proclamă prin portavoce un purtător de cuvânt al Hamas, care apoi enumeră cu plăcere numele vizitatorilor, printre care ministrul turc al Afacerilor Externe Ahmet Davutoglu, precum şi omologii său egiptean şi saudit, adresându-se publicului adunat la faţa locului.

"Iată-l pe premierul respins de Israel şi Statele Unite", insistă el triumfător în timp ce, conduşi de Haniyeh, liderii diplomaţiei îşi croiesc drum prin mulţime, sub privirile îngrijorate ale escortelor lor.

Aclamaţi şi presaţi din toate părţile, ei avansează până aproape de familie şi sunt aliniaţi pe un rând de scaune în faţa ruinelor casei distruse, pentru a le prezenta membrilor familiei condoleanţe.

Sub bolta cortului de doliu ridicat pe stradă, curioşii se urcă pe scaune pentru a vedea mai bine gazdele.

Delegaţia a părăsit locul, îndreptându-se spre spitalul Al-Shifa, unde a fost întâmpinată cu aceeaşi agitaţie.

Acelaşi spital la morga căruia au fost aduse, mai discret, cele şase cadavre ale presupuşilor "colaboratori".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici