Cele mai importante declaraţii ale directorului CIA despre raportul privind tortura

Directorul CIA, John Brennan, a recunoscut joi, în cursul unei conferinţe de presă, că agenţia americană de informaţii a folosit metode de interogare "dezgustătoare" după atentatele din 11 septembrie 2001, relatează AFP, care prezintă câteva dintre cele mai importante declaraţii.

440 afișări
Imaginea articolului Cele mai importante declaraţii ale directorului CIA despre raportul privind tortura

Cele mai importante declaraţii ale directorului CIA despre raportul privind tortura (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Tehnici de interogare neautorizate şi dezgustătoare"

"Într-un număr limitat de cazuri, ofiţeri ai agenţiei au folosit tehnici de interogare neautorizate, dezgustătoare şi care, pe bună dreptate, trebuiau eliminate", a recunoscut John Brennan într-o conferinţă de presă excepţională şi retransmisă în direct la televiziune, fără precedent în istoria CIA.

"Alegeri dificile"

"Precedenta administraţie s-a confruntat cu alegeri dificile asupra modalităţii de a combate Al-Qaida şi de a preveni alte atacuri teroriste împotriva ţării noastre", a precizat directorul CIA.

"Nu era simplu de răpuns şi, oricare ar fi opinia voastră despre EIT (tehnicile de interogare intensificate, n. red.), naţiunea noastră şi în special această agenţie au făcut multe lucruri corecte în acea perioadă dificilă pentru ca ţara să rămână puternică şi sigură", a continuat el.

"Nu am fost pregătiţi"

"În numeroase privinţe, programul a avansat pe un teren necunoscut de CIA, nu am fost pregătiţi. Aveam puţină experienţă în ceea ce priveşte detenţia suspecţilor şi puţini agenţi erau formaţi pentru interogatorii. Preşedintele a autorizat programul la şase zile de la 11 septembrie şi a fost de datoria noastră să-l punem în practică", a afirmat John Brennan.

"Reforme"

"Pentru a răspunde îngrijorărilor identificate, CIA a implementat (...) reforme cu scopul de a se asigura ca erori să nu se mai repete", a spus el.

Eficienţa, "imposibil de măsurat"

"Este imposibil să ştim dacă prin metodele brutale au fost obţinute informaţii de valoare. Noi nu am stabilit că informaţiile de valoare au fost obţinute prin tehnicile speciale de interogare. Este (...) imposibil de măsurat", a subliniat el.

"Indiferent de rolul avut de EIT pentru obţinerea unor informaţii utile din partea vreunui deţinut, cred că metode eficiente şi necoercitive există pentru a scoate astfel de informaţii - metode care nu au efect contraproductiv asupra securităţii noastre naţionale şi poziţiei la nivel internaţional", a adăugat Brennan.

"Informaţii eronate"

"Sunt înclinat să cred că utilizarea unor metode coercitive are o puternică predilecţie pentru obţinerea unor informaţii false, fiindcă atunci când cineva este supus unor tehnici coercitive, el poate spune orice pentru ca aceste practici să înceteze", a admis el.

"Cred că această agenţie a spus că persoanele care au fost supuse acestor tehnici au furnizat atât informaţii utile, cât şi informaţii eronate", a declarat directorul CIA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici