Cele mai importante tsunami din lume în ultimii şapte ani

Un tsnumai de zece metri a atins vineri coastele Sendai din nord-estul Japoniei, acesta fiind declanşat de cutremurul cu magnitudinea de 8,9 produs cu puţin timp înainte în largul coastelor Japoniei, relatează AFP, care prezintă cele mai importante tsunami produse în lume în ultimii şapte ani.

1855 afișări
Imaginea articolului Cele mai importante tsunami din lume în ultimii şapte ani

Cele mai importante tsunami din lume ultimii şapte ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

26 decembrie 2004 : ASIA DE SUD-EST - Un cutremur produs în largul insulei Sumatra (Indonezia), cu o magnitudine de 9,3 - cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani - generează un tsunami care afectează coastele a aproximativ zece ţări din Asia de Sud-Est, provocând peste 220.000 de morţi.

În provincia indoneziană Aceh, unde nivelul apei a crescut până la peste 30 de metri, au murit aproximativ 168.000 de persoane. Valul seismic s-a propagat la sute de kilometri, afectând, de asemenea, insulele Maldive şi Somalia.

17 iulie 2006 : INDONESIA - Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 provoacă un tsunami pe coasta de sud a insulei Java, soldat cu 654 de morţi.

2 aprilie 2007 : INSULELE SALOMON - Un tsunami loveşte vestul insulelor Salomon (Pacificul de Sud), provocând moartea a 52 de persoane. Treisprezece sate de coastă sunt devastate de valul seismic generat de un cutremur cu magnitudinea 8.

29 septembrie 2009 : SAMOA - Peste 190 de persoane au murit în insulele Samoa, Tonga şi Samoa americană după un cutremur cu magnitudinea de 8, care a provocat un tsunami. Majoritatea victimelor, peste 150, au fost înregistrate în Samoa, unde un tsunami a devastat coasta de sud a insulei Upolu, cea mai populată din arhipelag.

27 februarie 2010 : CHILE - Un cutremur, urmat de tsunami, loveşte zona central-sudică a statului Chile, provocând moartea sau dispariţia a 555 de persoane. Majoritatea victimelor au fost înregistrate în zona de coastă Maule, la 400 de kilometri sud-vest de Santiago.

25 octombrie 2010: INDONESIA - Peste 400 de persoane au murit într-un tsunami generat de un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,7 în arhipelagul Mentawai, în largul Sumatrei.

11 martie 2011: JAPONIA - Un tsunami de zece metri atinge coastele Sendai (nord-est), la scurt timp după un cutremur cu magnitudinea de 8,9 produs în largul arhipelagului. O alertă de tsunami a fost emisă pentru aproape toate coastele Pacificului, inclusiv Australia şi America Centrală şi de Sud.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici