Cele zece familii regale ale Europei

Europa numără în prezent zece suverani, între care două regine, cinci regi, doi prinţi şi un mare duce, relatează AFP, care prezintă lista acestora.

11997 afișări
Imaginea articolului Cele zece familii regale ale Europei

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

SPANIA: Monarhie constituţională ereditară. Regula primului născut de sex masculin.

Cu excepţia unor întreruperi, Casa de Bourbon ocupă tronul din 1700, de la ascensiunea la tron a lui Filip al V-lea, nepotul regelui Franţei Ludovic XIV.

Suveranul actual: regele Juan Carlos I, în vârstă de 76 de ani, a anunţat luni că va abdica în favoarea fiului său, prinţul Felipe, în vârstă de 46 de ani. Suveranul s-a aflat pe tron din 1975.

Moştenitor: Leonor, în vârstă de opt ani, fiica lui Felipe. Ea îşi va păstra acest statut doar dacă nu va avea un frate.

BELGIA: Monarhie constituţională ereditară. Primul născut absolut, începând din 1991: cel mai mare dintre copii îi succedă tatălui, indiferent de sex.

Casa Belgiei domneşte de la crearea Regatului în 1831 şi alegerea prinţului german Leopold de Saxa-Cobourg-Saalfeld, devenit Leopold I.

Suveranul actual: Philippe, 54 de ani. El a urcat pe tron la 21 iulie 2013, după abdicarea tatălui său, Albert al II-lea.

Moştenitor: Elisabeth, 12 ani.

DANEMARCA: Monarhie constituţională ereditară. Primul născut absolut din 2009.

Casa de Oldenbourg (aripă a Glücksbourg din 1863) ocupă tronul Danemarcei din 1448.

Suveranul actual: regina Margrethe a II-a, 74 de ani, care i-a succedat în 1972 tatălui său Frederik al IX-lea.

Moştenitor: Frederik, 46 de ani.

LIECHTENSTEIN: Principat ereditar. Lege semi-salică (prioritate pentru orice descendent de sex masculin). Monarhie constituţională dar cu atribuţii importante pentru prinţ.

Casa de Liechtenstein conduce din 1608 acest mic stat transformat în principat în 1719.

Suveranul actual: prinţul Hans-Adam al II-lea, 69 de ani, care i-a succedat în 1989 tatălui său Franz Joseph al II-lea.

Moştenitor: Alois, 45 de ani, regent din 2004.

LUXEMBURG: Mare Ducat ereditar. Primul născut absolut din 2011. Monarhie constituţională.

În secolul al XIX-lea, regele Olandei este şi Marele Duce de Luxemburg. Din 1890, domnia este preluată de a doua Casă de Nassau.

Suveranul actual: Marele Duce Henri, în vârstă de 59 de ani, de la abdicarea tatălui său, Jean, în 2000.

Moştenitor: Guillaume, 32 de ani.

MONACO: Principat ereditar. Primul născut de sex masculin. Monarhie constituţională din 1911.

Casa de Grimaldi este la putere din 1297. Titlul de prinţ de Monaco datează din 1612.

Suveranul actual: Prinţul Albert al II-lea, în vârstă de 56 de ani, care i-a succedat în 2005 tatălui său Rainier al III-lea.

Moştenitor: sora sa Caroline, 57 de ani, în aşteptarea naşterii primului copil al lui Albert şi al soţiei sale Charlène, prevăzută pentru sfârşitul anului.

NORVEGIA: Monarhie constituţională ereditară. Primul născut absolut din 1990.

Casa de Oldenbourg ocupă tronul Norvegiei din 1905, data încetării Uniunii Suediei şi Norvegiei şi a ascensiunii la tron a prinţului danez Charles (devenit Haakon al VII-lea).

Suveranul actual: regele Harald al V-lea, 77 de ani, care i-a succedat tatălui său Olav al V-lea în 1991.

Moştenitor: Haakon, 40 de ani.

OLANDA: Monarhie constituţională ereditară. Primul născut absolut din 1983.

Casa de Orange-Nassau ocupă tronul de la crearea regatului Olandei în 1815.

Suveranul actual: regele Willem-Alexander, 47 de ani, care a urcat pe tron la 30 aprilie 2013, după abdicarea mamei sale, Beatrix.

Moştenitor: Catharina-Amalia, 10 ani.

MAREA BRITANIE: Monarhie constituţională ereditară. Regula primul născut de sex masculin a cedat locul celei a primului născut strict

Actuala familie regală este Casa de Windsor.

Suveranul actual: Regina Elizabeth II, 88 ani, conducătoarea Commonwealth şi a Bisericii Anglicane, a urcat pe tron în 1952, la moartea tatălui ei, George al VI-lea.

Moştenitor: Charles, 65 de ani.

SUEDIA: Monarhie constituţională ereditară. Primul născut absolut din 1980.

Casa Bernadotte - care descinde din mareşalul Imperiului francez Jean-Baptiste Bernadotte - este la putere la Stockholm din 1818. Dinastia a domnit şi asupra Norvegiei până în 1905.

Suveranul actual: regele Carl XVI Gustaf, 68 de ani, care i-a succedat în 1973 bunicului său Gustaf VI Adolf.

Moştenitor: Victoria, 36 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici