Cenuşa lui Vaclav Havel, depusă în cavoul familiei sale din Praga

Cenuşa fostului preşedinte ceh şi erou al "Revoluţiei de catifea" din 1989 Vaclav Havel, decedat la mijlocul lunii decembrie la vârsta de 75 de ani, a fost depusă miercuri în cavoul familiei din cimitirul Vinohrady din Praga.

127 afișări
Imaginea articolului Cenuşa lui Vaclav Havel, depusă în cavoul familiei sale din Praga

Cenuşa lui Vaclav Havel, depusă în cavoul familiei sale din Praga (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ceremonia a avut loc într-o atmosferă familială, la exact 15 ani după a doua căsătorie a lui Havel, cea cu actriţa Dagmar Veskrnova, relatează agenţia CTK.

La slujba oficiată de un preot catolic a participat soţia defunctului, Dagmar Havlova-Veskrnova, fratele acestuia Ivan Havel împreună cu soţia sa precum şi alţi prieteni ai familiei.

În cavoul unde a fost depusă cenuşa lui Havel se află şi rămăşiţele primei sale soţii, Olga, decedată în 1996.

Numele lui Vaclav Havel, fără vreo menţiune privind funcţiile deţinute de acesta, a fost gravat pe cavou în noaptea de marţi spre miercuri.

Vaclav Havel, dramaturg disident care a fost închis cinci ani de către comunişti, a fost ales în funcţia de preşedinte la Cehoslovaciei pe 29 decembrie 1989, apoi al Republicii Cehe până în 2003.

Victimă a numeroaselor probleme de sănătate cauzate de o pneumonie netratată din timpul în care a fost închis, el a murit pe 18 decembrie în casa sa de la ţară, din Hradecek, situată la 150 de kilometri de Praga, după ce a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie, din cauza unei pneumonii grave.

La ceremoniile funerare din 23 decembrie 2011 au participat numeroase personalităţi printre care preşedintele francez Nicolas Sarkozy, secretarul de Stat american Hillary Clinton şi soţul său, fostul preşedinte american Bill Clinton, premierul britanic David Cameron şi fostul secretar de Stat american de origine cehă Madeleine Albright.

Ceremonia religioasă din Catedrala Saint-Guy a fost transmisă în direct de postul public de televiziune Ceska Televize (CT), iar mii de cehi au putut urmări slujba pe ecrane uriaşe montate în jurul Castelului din Praga, sediul preşedinţiei cehe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici