Cererea privind extrădarea lui Julian Assange în SUA, respinsă în Marea Britanie de instanţa preliminară

  • O instanţă din Marea Britanie a respins, prin decizie preliminară, solicitarea de extrădare a lui Julian Assange în SUA.
  • Instanţa a blocat extrădarea din cauza problemelor mentale pe care le are Julian Assange şi a riscului de a se sinucide în detenţie.
  • Julian Assange contestă extrădarea şi susţine că este vorba de un caz motivat politic
592 afișări
Imaginea articolului Cererea privind extrădarea lui Julian Assange în SUA, respinsă în Marea Britanie de instanţa preliminară
O instanţă judiciară din Marea Britanie a respins luni, printr-o decizie preliminară, solicitarea autorităţilor americane de extrădare în SUA a activistului pentru transparenţă Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, informează BBC News.
 
Judecătoarea Vanessa Baraitser a decis blocarea solicitării de extrădare din cauza problemelor mentale pe care le are Julian Assange şi a riscului de a se sinucide în detenţie în SUA. Judecătoarea a argumentat că, deşi sunt întrunite condiţiile pentru extrădarea lui Julian Assange, autorităţile americane nu pot garanta că îl pot împiedica să se sinucidă. "Impresia generală este a unui om deprimat şi uneori disperat care se teme pentru viitorul său", a motivat judecătoarea decizia.
 
Julian Assange, în vârstă de 49 de ani, este dat în urmărire de autorităţile americane după publicarea a mii de documente clasificate în perioada 2010-2011.
 
Julian Assange contestă extrădarea şi susţine că este vorba de un caz motivat politic. Autorităţile americane pot contesta decizia în termen de 14 zile şi, cel mai probabil, vor face acest lucru.
 
Julian Assange va fi transferat înapoi la Penitenciarul Belmarsh, iar miercuri va formula o cerere de eliberare pe cauţiune.
 
Julian Assange, cetăţean australian, depune eforturi pentru a nu fi extrădat din Marea Britanie în Statele Unite, unde este acuzat de conspiraţie pentru comiterea de atacuri cibernetice asupra serverelor guvernamentale şi încălcarea unei legi privind spionajul, după dezvăluirile făcute de WikiLeaks.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici