Cereri de amprentare a românilor şi bulgarilor care merg în Germania pentru indemnizaţii sociale

Dezbaterea privind imigranţii români şi bulgari care vor ajunge în Germania a atins un nou nivel vineri, când politicieni conservatori de rang înalt au cerut amprentarea lor pentru a-i împiedica să primească indemnizaţii sociale.

1040 afișări
Imaginea articolului Cereri de amprentare a românilor şi bulgarilor care merg în Germania pentru indemnizaţii sociale

Cereri de amprentare a românilor şi bulgarilor care merg în Germania pentru indemnizaţii sociale (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

"Imigranţii care vin în Germania doar pentru Hartv IV (indemnizaţii de şomaj), alocaţii pentru copii şi asigurări de sănătate trebuie trimişi rapid în ţările lor de origine. Pentru a preveni intrările multiple trebuie să ne gândim la amprentarea lor", a declarat preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European, Elmar Brok, pentru cotidianul Bild, preluat de TheLocal.de.

Brok, un membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, a fost criticat de partidul său pentru aceste comentarii.

Armin Laschet, vicepreşedinte al CDU, a declarat că ideea "este în dezacord cu o Europă deschisă".

Disputele din cadrul Guvernului de "mare coaliţie" condus de Merkel pe tema sosirii în Germania a românilor şi bulgarilor după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii s-au înregistrat până în prezent între social-democraţi şi aliatul bavarez al CDU, CSU, care a adoptat o atitudine mai dură în privinţa imigraţiei.

Dar comentarii lui Brok au provocat fricţiuni în cadrul CDU.

Regina Görner, un membru al comitetului de conducere al CDU, a descris cererile CSU de restricţii pentru români şi bulgari drept "absurde".

CSU vrea să le facă mai dificil accesul noilor imigranţi români şi bulgari la generosul sistem de protecţie socială din Germania.

Între timp, social-democraţii au calificat aceste cereri drept populism.

Datele oferite de Agenţia federală pentru ocuparea forţei de muncă arată că 0,6 la sută dintre alocaţiile de şomaj merg către români şi bulgari. În perioada septembrie 2012 - august 2013, persoanele din cele două ţări au pretins 172 de milioane de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici