Cetăţeanul ungar ucis în Bolivia explicase de ce se întoarce în Santa Cruz

Eduardo Rozsa Flores, cetăţeanul ungar ucis de poliţia boliviană şi acuzat de complot împotriva preşedintelui, a lăsat în urma sa un interviu în care preciza că se întoarce în Santa Cruz pentru a constitui o forţă armată pentru apărarea regiunii, relatează Wall Street Journal în ediţia electronică.

34 afișări
Imaginea articolului Cetăţeanul ungar ucis în Bolivia explicase de ce se întoarce în Santa Cruz

Eduardo Rozsa Flores (Imagine: www.blogger.com)

"Nu merg acolo ca să organizez un atac în La Paz şi să îl îndepărtez pe preşedinte, asta nu îi preocupă pe estici", a declarat acesta într-un interviu pe care l-a acordat postului ungar MTV1 în septembrie şi care a fost difuzat marţi. El a precizat că acordă acest interviu "în caz că (i) se întâmplă ceva". El a subliniat că va apăra autonomia provinciei Santa Cruz - care se opune preşedintelui Evo Morales - dar că nu îl vizează pe acesta sau guvernul său.

Flores plănuia constituirea unei forţe de apărare care ar fi legală conform cartei Santa Cruz. "Aceasta nu este o acţiune în care eu mă duc în junglă să mă joc de-a Che Guevara", a explicat acesta în interviu.

"Suntem pregătiţi ca în câteva luni, în cazul în care convieţuirea sub autonomie nu funcţionează, să ne declarăm independenţa şi să înfiinţăm un stat nou", a precizat el, adăugând că a fost invitat de oponenţii politici ai lui Morales, dar fără a specifica cine finanţează această misiune.

Autorităţile irlandeze au cerut o anchetă internaţională în acest caz, argumentând că Michael Martin Dwyer (24 de ani), unul dintre cei ucişi alături de Rozsa şi un român, nu avea antecedente penale. Ministrul ungar de Externe, Peter Balazs, a declarat că se îndoieşte că Rozsa şi ceilalţi complotau împotriva preşedintelui bolivian. "Presupunem că au devenit victime ale politicii boliviene interne", a precizat el.

Cu toate acestea, potrivit Wall Street Journal, declaraţiile lui Rozsa sprijină într-o anumită măsură teoria autorităţilor boliviene, întrucât regiunea Santa Cruz, bogată datorită zăcămintelor de gaz şi agriculturii, a dus o luptă aprigă împotriva lui Morales, sprijinit în special de indigenii din vest.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici