Cetăţenii Groenlandei au votat masiv pentru un regim de autonomie extinsă

Cetăţenii Groenlandei au ales, cu o majoritate zdrobitoare şi deloc surprinzătoare, în cadrul unui referendum organizat marţi, statutul de autonomie extinsă, care deschide calea spre independenţa acestei insule aflate, de peste 300 de ani, sub hegemonie daneză.

196 afișări
Imaginea articolului Cetăţenii Groenlandei au votat masiv pentru un regim de autonomie extinsă

Cetăţenii Groenlandei au votat masiv pentru un regim de autonomie extinsă (Imagine: www.lonelyplanet.com)

Potrivit rezultatelor oficiale şi definitive ale referedumului organizat marţi, 75,5 la sută din voturi au fost în favoarea acestei decizii şi 23,5 la sută împotrivă. Un număr de 39.000 de alegători din 80 de sate şi oraşe au fost chemaţi să se pronunţe în cadrul acestui referendum.

"Groenlanda a primit un mandat pentru a merge mai departe" pe drumul către independenţă, a declarat, pentru televiziunea groenlandeză, şeful Guvernului local Hans Enoksen, vizibil emoţionat.

În afară de dreptul la autodeterminare şi de recunoaştere ca popor în conformitate cu dreptul internaţional, regimul, negociat de Guvernul de la Nuuk cu Danemarca, acordă cetăţenilor Groenlandei dreptul la propriile resurse (petrol, gaz, aur, diamante, uraniu, zinc, plumb).

Limba groenlandeză devine, de asemenea, limbă oficială.

Cu o populaţie de 57.000 de locuitori, dintre care 50.000 de inuiţi şi 7.000 de danezi, insula beneficia până în prezent, din 1979, de un statut de autonomie internă.

"A venit timpul să ne recăpătăm drepturile şi libertăţile furate strămoşilor noştri, un popor de vânători liberi şi mândri cărora li s-a colonizat teritoriul", a declarat fostul pescar, David Brandt, făcând referire la frustrările acumulate de generaţii întregi.

Unii dintre cetăţeni au deplâns însă acest nou regim.

"Nu avem mijloacele financiare să ne asumăm responsabilităţile retrocedate de Danemarca. Este o iluzie să credem că resursele din subsol, încă ipotetice, vor fi fundamentul economiei noastre pentru a fi independenţi", a declarat preşedintele Partidului Democrat, Jens Frederiksen.

Potrivit estimărilor ştiinţifice realizate de institutele americane, insula are în apele sale importante rezerve de hidrocarburi, în special la Polul Nord, care alimentează ambiţiile ca pe fondul încălzirii climatice, din ultimii ani, să se faciliteze exploatările.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici