Cetăţenii ruşi consideră că statele occidentale sunt ostile intereselor Rusiei

Jumătate din cetăţenii ruşi consideră că marile state occidentale sunt ostile intereselor Rusiei, potrivit unui nou sondaj publicat luni de institutul VTsIOM.

30 afișări
Imaginea articolului Cetăţenii ruşi consideră că statele occidentale sunt ostile intereselor Rusiei

Cetăţenii ruşi consideră că statele occidentale sunt ostile intereselor Rusiei (Imagine: Mediafax/AFP)

Sondajul a fost realizat înainte de izbucnirea conflictului din Georgia, dar survine pe fondul escaladării tensiunilor între Kremlin şi Occident după intervenţia Rusiei în Georgia.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au cerut Rusiei să îşi retragă trupele pe poziţiile ocupate înaintea conflcitului, în timp ce oficialii din Moscova afirmă că guvernele occidentale au ignorat operaţiunile agresive georgiene.

Sondajul arată că 47 la sută dintre ruşi consideră că mari state occidentale ca SUA, Germania, Marea Britanie şi Japonia încearcă să îşi rezolve problemele pe seama Rusiei.

Doar 37 la sută dintre cetăţeni cred că aceste state au un interes comun cu Rusia în rezolvarea problemelor privind infracţionalitatea organizată şi terorismul.

În plus, 44 la sută dintre respondenţi consideră că Rusia ar trebui să coopereze mai strâns cu statele care nu împărtăşesc opiniile Occidentului, pentru a acţiona ca o balanţă în afacerile globale. Alţii 33 la sută au declarat că Rusia ar trebui să coopereze mai strâns cu Occidentul.

Sondajul a fost realizat în perioada 12 - 13 iulie pe un eşantion de 1.600 de persoane, având o marjă de eroare de plus/minus 3,4 la sută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici