Chavez l-a invitat pe Obama să se alăture "axei răului" - VIDEO

Preşedintele venezuelan, Hugo Chavez, i-a cerut joi omologului său american, Barack Obama, să dea dovadă de consecvenţă în ideile pe care le susţine şi să adere la "axa răului", într-un discurs rostit în faţa Adunării Generale a ONU la New York.

19 afișări
Imaginea articolului Chavez l-a invitat pe Obama să se alăture "axei răului" - VIDEO

Chavez l-a invitat pe Obama să se alăture "axei răului" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Obama, aderă la socialism!", a declarat Chavez. "Te invităm să te alături axei răului!", a adăugat el, cunoscut pentru sarcasmul şi tiradele sale antiamericane.

Precedenta administraţie americană, a lui George W. Bush, a introdus această expresie pentru a desemna state ca Iranul sau Coreea de Nord, suspectate că se dotează cu arme de distrugere în masă şi că sprijină terorismul.

Preşedintele venezuelan a abordat numeroase subiecte în acest discurs, de la socialismul ca mijloc de "salvare" a lumii capitaliste, până la criza politică din Honduras.

De fiecare dată, acesta a adresat câteva cuvinte preşedintelui american, uneori elogioase, alteori ironice. El l-a invitat totodată să ridice embargoul împotriva Cubei şi să se abţină de la utilizarea bazelor militare din Columbia.

Referitor la Honduras, el a acuzat armata americană că a fost complice la lovitura de stat de la 28 iunie, lăsând să se înţeleagă că şi Barack Obama ar putea fi implicat.

"Există doi Obama?", a întrebat liderul de stânga al Americii Latine în faţa reprezentanţilor a 192 de state membre ONU. "Cine eşti tu, Obama?", a întrebat acesta pe jumătate ironic şi pe jumătate provocator.

Hugo Chavez a insistat de asemenea că opinia sa despre Obama este diferită de cea despre predecesorul său, George W. Bush, pe care l-a calificat drept "diavol" în 2007 de la aceeaşi tribună, adăugând că prezenţa sa aduce miros de "sulf".

"Ieri (Obama) a vorbit aici, şi nu a mirosit a sulf", a declarat Chavez râzând ca de fiecare dată la propriile afirmaţii. "Miroase mai degrabă a altceva: miroase a speranţă", a adăugat acesta.

Discursul preşedintelui venezuelan a durat peste o oră. "Nu voi vorbi mai mult decât (Muammar) Kadhafi", a declarat el stârnind râsete în sală. Anterior, liderul libian, rostise un discurs-fluviu de peste o oră şi jumătate în care a criticat Occidentul.

"Kadhafi a vorbit pentru noi toţi", a adăugat Chavez stârnind din nou râsete şi aplauze. "Nu voi vorbi însă mai puţin decât Obama", a avertizat acesta. Discursul preşedintelui american, durase 40 de minute.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici