Cheltuielile militare globale au depăşit pentru prima dată 2.000 de miliarde de dolari pe an. Ameninţarea rusă, principalul factor

Cheltuielile militare globale au depăşit pentru prima dată 2.000 de miliarde de dolari pe an şi se pare că vor creşte şi mai mult, pe măsură ce ţările europene îşi întăresc forţele armate ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

2225 afișări
Imaginea articolului Cheltuielile militare globale au depăşit pentru prima dată 2.000 de miliarde de dolari pe an. Ameninţarea rusă, principalul factor

În 2021, ţările au cheltuit în total 2.113 miliarde de dolari pentru armatele lor, în creştere cu 0,7% în termeni reali faţă de anul precedent, potrivit unui raport publicat luni de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

După o scurtă perioadă de scădere a cheltuielilor militare între 2011 şi 2014, acestea au crescut timp de 7 ani consecutiv, potrivit datelor SIPRI. În urma invaziei la scară largă a Ucrainei, mai multe guverne europene au promis o revizuire a cheltuielilor pentru a spori capacităţile forţelor lor.

„Europa se afla deja pe o tendinţă de creştere, iar această tendinţă se va accelera şi intensifica”, a declarat Lucie Beraud-Sudreau, director al programului SIPRI privind cheltuielile militare şi producţia de armament, într-un interviu. „De obicei, schimbarea se întâmplă încet, până când te afli într-o criză şi atunci schimbarea se produce cu adevărat. Cred că acolo ne aflăm acum”.

Revenirea din 2015 a fost parţial alimentată de creşterea cheltuielilor în Europa, după ce anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 a ridicat nivelul de ameninţare perceput, în acelaşi timp în care administraţia americană condusă de Donald Trump a sporit presiunea asupra aliaţilor din NATO pentru a cheltui mai mult pentru forţele lor armate, a spus Beraud-Sudreau.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici