Chile s-ar putea confrunta din nou cu un cutremur violent

Regiunea centrală a statului Chile este, în continuare, expusă unui important risc seismic, un cutremur foarte puternic putând avea loc după cel cu magnitudinea de 8,8, în care au murit peste 500 de persoane, în februarie 2010, avertizează cercetătorii.

37 afișări
Imaginea articolului Chile s-ar putea confrunta din nou cu un cutremur violent

Chile s-ar putea confrunta din nou cu un cutremur violent (Imagine: Mediafax Foto)

Geologii au cercetat o falie terestră bine cunoscută, aflată la originea unui număr de şase cutremure, din 1835 şi până în prezent, între care şi cel din 1960, care continuă să deţină recordul de violenţă, cu o magnitudine de 9,5.

Potrivit acestui studiu, publicat duminică în revista Nature Geoscience, cutremurul de la Maule, din februarie 2010, nu a eliberat tensiunile telurice acumulate de-a lungul acestei falii. Din contră, cutremurul ar fi accentuat, mai degrabă, presiunea într-o zonă situată în subteran, la est şi la nord de oraşul Concepcion, apreciază cercetătorii.

"Putem conchide că revenirea tensiunilor în această zonă ar putea conduce la o probabilitate crescută (de producere a unui) alt cutremur major, într-un viitor apropiat", avertizează studiul, care nu este, totuşi, în măsură să prevadă momentul când acesta riscă să se producă.

Un asemenea cutremur ar avea o magnitudine de ordinul a "7 până la 8", a precizat principalul autor al studiului, Stefano Lorito, din cadrul Institutului Naţional Italian de Geofizică şi Vulcanologie.

"Zona vizată este destul de apropiată de epicentul cutremurului care a avut loc la Maule, în 2010", a adăugat el.

Acest cutremur, al cărui epicentru s-a aflat la 115 kilometri în larg, în dreptul oraşului Concepcion, a declanşat un val uriaş, care a distrus localităţi întregi, la 27 februarie 2010.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici