China acuză SUA de lipsă de transparenţă în cazul incidentului care a implicat un submarin militar

  • China acuză SUA de "lipsă de transparenţă şi de responsabilitate" în cazul incidentului care a implicat un submarin militar, produs în octombrie.
  • Oficial chinez: "Statele Unite nu au oferit până acum explicaţii clare despre misiunea submarinului în acea zonă".
1552 afișări
Imaginea articolului China acuză SUA de lipsă de transparenţă în cazul incidentului care a implicat un submarin militar

China acuză SUA de lipsă de transparenţă în cazul incidentului care a implicat un submarin militar

Administraţia de la Beijing a acuzat, marţi Statele Unite de "lipsă de transparenţă şi de responsabilitate" în cazul incidentului în care a fost implicat un submarin militar american, în octombrie, în Marea Chinei de Sud, informează agenţia Associated Press.

Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat marţi că Washingtonul trebuie să furnizeze toate detaliile despre acest incident maritim. "Îndemnăm încă o dată Statele Unite să ofere informaţii detaliate despre accident", a afirmat oficialul chinez.

Doi oficiali din cadrul Forţelor Navale din SUA au declarat luni, sub protecţia anonimatului, pentru site-ul USNI News, că submarinul cu propulsie nucleară USS Connecticut a lovit un munte submarin în incidentul produs pe 2 octombrie. Iniţial, surse citate de presa americană afirmaseră că fusese lovit un obiect, sugerând că ar fi fost vorba de o coliziune cu o altă navă.

Wang Wenbin a denunţat "lipsa de transparenţă şi de responsabilitate" a Statelor Unite în cazul acestui incident, care a reaprins tensiunile bilaterale asupra libertăţii de navigaţie în zone disputate din Marea Chinei de Sud.

"Statele Unite nu au oferit până acum explicaţii clare despre misiunea submarinului în acea zonă, nici despre zona specifică a accidentului, dacă s-a produs în zona de excludere economică a altei ţări sau chiar în apele teritoriale ale altei ţări, dacă au existat scurgeri de substanţe nucleare sau dacă au existat daune asupra mediului", a precizat Wang Wenbin.

China revendică zone din Marea Chinei de Sud, având dispute cu Brunei, Taiwan, Indonezia, Malaysia, Filipine şi Vietnam.

Forţele Navale din SUA au transmis că submarinul militar a suferit avarii în partea frontală, fără a fi afectat reactorul nuclear ori sistemul de propulsie. Unii membri ai echipajului au fost răniţi în incident. Submarinul a fost transferat în Guam pentru evaluarea pagubelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici