China afectată de cea mai severă iarnă din ultimii 50 de ani

Milioane de cetăţeni chinezi au fost afectaţi miercuri de pene de curent şi întreruperi ale livrării de apă curentă iar alte câteva milioane au fost izolaţi în zonele sudice şi centrale ale Chinei în urma căderilor masive de zăpadă.

1 afișare
Imaginea articolului China afectată de cea mai severă iarnă din ultimii 50 de ani

China afectată de cea mai severă iarnă din ultimii 50 de ani

Circa 50 de persoane au murit, dintre care 25 într-un accident rutier produs marţi pe o şosea montană acoperită cu gheaţă. Premierul chinez Wen Jiabao le-a cerut scuze cetăţenilor izolaţi înainte de cea mai mare sărbătoare a anului, Anul Nou chinezesc, care debutează la 7 februarie.

Temperaturile neobşnuit de scăzute, zăpada şi lapoviţa au blocat mii de camioane şi trenuri încărcate cu cărbuni, alimente şi pasageri, autorităţile anunţând că aceasta este cea mai severă iarnă din ultimii 50 de ani.

Meterologii au avertizat că vremea nefavorabilă va continua şi în următoarele zile.

"Gestionarea acestui dezastru produs de căderile de zăpadă este mult mai complicată decât cea a inundaţiilor din 1998 şi a altor dezastre naturale cu care ne-am confruntat", a declarat un oficial chinez din domeniul situaţiilor de urgenţă. "Putem mobiliza milioane de oameni pentru a combate inundaţiile, dar acum nu putem deplasa pe nimeni pentru a oferi ajutoare", a adăugat acesta.

Autorităţile au redus sau au sistat livrarea de apă curentă pentru peste cinci milioane de locuitori din provinciile sudice Hubei, Guizhou şi Jiangxi iar anumite zone din provincia Guizhou au rămas timp de două săptămâni fără curent electric.

Analiştii apreciază că intemperiile vor afecta pe termen scurt starea economiei şi vor duce la creşterea inflaţiei care a atins deja un maxim pentru ultimii 11 ani, şi anume 4,8 la sută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici