China, afectată de taifunul Fitow: Cel puţin doi morţi şi sute de mii de persoane evacuate - VIDEO, FOTO

Taifunul Fitow a lovit luni coasta de est a Chinei, cu rafale de vânt care depăşeau 200 de killometri pe oră, omorând cel puţin două persoane şi impunând evacuarea altor câteva sute de mii de persoane.

589 afișări
Imaginea articolului China, afectată de taifunul Fitow: Cel puţin doi morţi şi sute de mii de persoane evacuate - VIDEO, FOTO

China, afectată de taifunul Fitow: Cel puţin doi morţi şi sute de mii de persoane evacuate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Provinciile foarte populate Zhejiang şi Fujian erau mobilizate la maximum, după ce Agenţia meteorologică chineză a emis sâmbătă o alertă cod roşu, cel mai înalt nivel.

Cel puţin două persoane au fost ucise după ce Fitow a atins oraşul Wenzhou, a nunţat agenţia de presă China Nouă.

Peste 1.200 de case s-au prăbuşit în această municipalitate de coastă, a precizat postul naţional Radio China.

În unele zone din provincia Zhejiang, la sud de megalopolisul Shanghai, nivelul precipitaţiilor a atins 29 de centimetri în decurs de 17 ore, de duminică şi până luni dimineaţa, potrivit agenţiei China Nouă.

Taifunul a atins continentul în primele ore, luni, în provincia Fujian, fiind însoţit de ploi torenţiale şi provocând pene de electricitate masive, a anunţat anterior China Nouă.

Acesta urma să îşi continue traiectroria către nord-vest şi să slăbească rapid în intensitate, potrivit Centrului meteorologic naţional.

Potrivit agenţiei China Nouă, 574.000 de persoane au fost evacuate în provincia Zhejiang şi alte 177.000 în provincia Fujian.

Doi angajaţi ai portului Wenzhou, în Zhejiang, au fost daţi dispăruţi şi ar fi putut să fi fost luaţi de mare, potrivit agenţiei.

"Nu trebuie să lăsăm pe nimeni în pericol", a declarat Li Qiang, guvernatorul provinciei Zhejiang.

Din cauza taifunului, traficul trenurilor de mare viteză în provinciile Zhejiang, Fujian şi Jiangxi a fost suspendat, iar aeroportul din Wenzhou a anulat duminică 27 de zboruri, a anunţat China Nouă.

Autorităţile maritime chineze au emis, de asemenea, alerte cod roşu. Pescarii au fost îndemnaţi să se întoarcă în porturi, iar autorităţile locale au primit instrucţiuni să adopte măsuri în cazul unei posibile creşteri a nivelului apelor.

Zeci de mii de nave de pescuit s-au întors în zona de coastă, potrivit agenţiei China Nouă.

Fitow, care poartă numele unei flori microneziene, este al 23-lea taifun din acest an. Înainte de a ajunge în China, el a trecut peste insula japoneză Okinawa, provocând pagube uşoare.

Peste 100 de zboruri internaţionale au fost anulate, atât la plecare, cât şi la sosire pe Insula Taiwan, duminică, iar legăturile maritime din regiune sunt perturbate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici