China, avertisment pentru Belgia, după votul unei comisii a Parlamentului care acuză „un risc serios de genocid” în Xinjiang

  • China a avertizat Belgia după votul unei comisii a Parlamentului belgian care denunţa „un risc serios de genocid” în Xinjiang.
  • Deputaţii belgieni şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la soarta minorităţii musulmane uigur din Xinjiang.
555 afișări
Imaginea articolului China, avertisment pentru Belgia, după votul unei comisii a Parlamentului care acuză „un risc serios de genocid” în Xinjiang

Foto: Pofimedia

China a avertizat Belgia miercuri, 16 iunie, că relaţiile bilaterale dintre cele două ţări se vor deteriora, după votul unei comisii a Parlamentului belgian care denunţa „un risc serios de genocid” în Xinjiang, în nord-vestul ţării, relatează Le Figaro.
 
"Facem apel la Belgia să îşi corecteze imediat eroarea pentru a evita deteriorarea relaţiilor chino-belgiene", a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze.
 
Deputaţii belgieni şi-au exprimat îngrijorarea marţi (15 iunie) cu privire la soarta minorităţii musulmane uigur din Xinjiang, dintre care un milion de membri au fost plasaţi în centre de reeducare politică, potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului. 
 
Beijingul neagă că ar fi vorba despre această cifră şi vorbeşte despre centrele de formare profesională menite să ţină uigurii departe de radicalizare, după atacurile atribuite islamiştilor.
 
Votul în Comisia belgiană pentru relaţii externe trebuie confirmat într-o sesiune plenară în Camera Reprezentanţilor din 1 iulie, a declarat Samuel Cogolati, deputatul din spatele rezoluţiei. Purtătorul de cuvânt chinez l-a atacat direct pe Samuel Cogolati, care face deja obiectul sancţiunilor de la Beijing. 
 
"Acest deputat a răspândit în mod deliberat minciuni şi informaţii false, provocând grave prejudicii intereselor şi suveranităţii Chinei", a acuzat Zhao Lijian.
 
După parlamentarii Canadei, Ţărilor de Jos, Regatului Unit, Lituaniei şi Republicii Cehe, Parlamentul belgian a devenit „a şasea adunare democratică din lume” care a denunţat „crimele împotriva umanităţii” împotriva uigurilor, potrivit iniţiatorilor textului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici