China cere Statelor Unite să ţină cont de preocupările Rusiei în materie de securitate

Administraţia de la Beijing a cerut, joi, Statelor Unite să ia în considerare "preocupările legitime" ale Rusiei în materie de securitate şi a pledat pentru renunţarea la mentalitatea specifică Războiului Rece în Europa.

2527 afișări
Imaginea articolului China cere Statelor Unite să ţină cont de preocupările Rusiei în materie de securitate
Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a discutat joi, prin videoconferinţă, cu secretarul de Stat american, Antony Blinken, despre relaţiile bilaterale şi despre criza din Ucraina.
 
Wang Yi a pledat pentru implementarea măsurilor de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale stabilite în noiembrie 2021 de preşedinţii Joseph Biden şi Xi Jinping. Ministrul chinez de Externe a notat că încă există afirmaţii "eronate" referitoare la China ale unor oficiali de la Washington şi a cerut normalizarea relaţiilor bilaterale.
 
Antony Blinken a reafirmat că Statele Unite şi China au "interese comune", dar şi "disensiuni". Departamentul de Stat american a comunicat, potrivit postului public de radio NPR, că Antony Blinken şi Wang Yi au discutat despre modalităţi de gestionare a riscurilor, despre teme climatice şi despre eforturile de gestionare a crizei pandemiei.
 
În plus, Wang Yi a cerut Washingtonului să evite ingerinţele în afacerile din Taiwan şi în derularea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, programate în februarie. Statele Unite au anunţat că nu vor trimite reprezentanţi oficiali la Jocurile Olimpice de la Beijing, dar sportivii americani vor participa.
 
Referindu-se la criza dintre Rusia şi NATO, Wang Yi a îndemnat toată părţile să abandoneze mentalitatea specifică Războiului Rece şi să stabilească prin negocieri "un mecanism de securitate europeană echilibrat, eficient şi sustenabil".
 
"Preocupările legitime în materie de securitate ale Rusiei trebuie luate în considerare şi remediate", a insistat ministrul chinez de Externe, conform agenţiei Xinhua.
 
În decembrie 2021, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a semnalat că împărtăşeşte preocupările în materie de securitate ale omologului său rus, Vladimir Putin, şi susţine cererea Moscovei ca Ucraina să nu devină membră NATO.
 
Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis miercuri răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate. Însă Administraţia de la Moscova a semnalat joi că garanţiile oferite de Occident sunt insuficiente. Moscova analizează propunerile şi este dispusă dialogului.
 
Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
china,
rusia,
sua

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici