China cere Uniunii Europene să "clarifice" poziţia privind parteneriatul strategic

  • Uniunea Europeană trebuie să îşi "clarifice" poziţia privind parteneriatul strategic cu Beijingul.
  • Asta i-a spus şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, şefului politicii externe a UE, Josep Borrell, în marja unei reuniuni de la Jakarta.
  • Liderii Uniunii Europene cer reducerea dependenţei faţă de China, după invazia Rusiei în Ucraina.
9444 afișări
Imaginea articolului China cere Uniunii Europene să "clarifice" poziţia privind parteneriatul strategic

Sursa foto: Twitter/Josep Borrell Fontelles

Lansarea unui parteneriat strategic global UE-China în 2003 promisese să ridice legăturile dincolo de comerţ şi investiţii. Dar, din 2019, Uniunea Europeană a numit China un "concurent economic" şi un "rival sistemic", iar relaţiile strânse ale Beijingului cu Moscova după invazia Rusiei în Ucraina au sporit precauţia.

China şi UE ar trebui să consolideze comunicarea, să sporească încrederea reciprocă şi să aprofundeze cooperarea, i-a spus Wang lui Borrell vineri, în marja unei reuniuni a naţiunilor din Asia de Sud-Est care a avut loc la Jakarta, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe, relatează Reuters.

Luna trecută, liderii UE s-au angajat să reducă dependenţa faţă de China şi au dezbătut modul în care se poate găsi un echilibru între decuplare şi cooperarea în domenii precum schimbările climatice.

Nu există un conflict de interese fundamental între China şi UE, a declarat Wang.

Borrell, într-o postare pe Twitter, a descris discuţiile sale cu Wang pe tema gestionării relaţiilor UE-China ca fiind "constructive" şi "aprofundate".

În ceea ce priveşte Ucraina, Wang a declarat că Administraţia de la Beijing susţine o arhitectură de securitate europeană echilibrată, eficientă şi durabilă şi va continua să promoveze discuţiile pentru pace şi să joace un rol constructiv în căutarea unei soluţii politice la această criză.

Borrell a scris pe Twitter că "a exprimat aşteptările UE în ceea ce priveşte rolul Chinei de a contribui la încetarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi de a oferi asistenţă umanitară".

El a precizat că el şi Wang "au discutat, de asemenea, despre menţinerea stabilităţii şi a status quo-ului în strâmtoarea Taiwan".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici