China deportează în SUA un cetăţean american reţinut în 2015 pentru spionaj

China va deporta în SUA un cetăţean american ce a fost condamnat la închisoare pentru spionaj săptămâna aceasta, după ce a fost reţinut de statul chinez doi ani fără declanşarea unui proces, informează Reuters.

319 afișări
Imaginea articolului China deportează în SUA un cetăţean american reţinut în 2015 pentru spionaj

China deportează în SUA un cetăţean american reţinut în 2015 pentru spionaj (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Arhiva Foto)

Femeia de naţionalitate americană a fost reţinută de autorităţile chineze fiind acuzată că a furat secrete de stat apoi le-a dezvăluit soţului ei înaintea vizitei preşedintelui Chinei, Xi Jinping, în SUA.

Phan-Gillis era preşedintele asociaţiei Houston Shenzhen Sister Cities şi era consultat pentru afaceri americane şi chineze. La momentul reţinerii ei, aceasta călătorea cu Ed Gonzales, care a condus delegaţia de comerţ în numele primarului oraşului Houston, precum şi cu şeful de personal al primarului, Jerry Peruchini, omul de afaceri din Houston Vincent Chau şi omul de afaceri chinez Gary Ge.

Familia ei neagă cu vehemenţă acuzaţiile, despre care spune că nu au fost niciodată explicate corespunzător.

Soţul său, Jeff Gillis, a mărturisit că statul chinez o acuză pe Phan-Gillis că ar fi vizitat ţara de două ori în misiuni de spionaj în anul 1996 şi a lucrat cu FBI-ul pentru a captura doi spioni chinezi în SUA.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici