China este "puterea indispensabilă" a secolului al XXI-lea - GALERIE FOTO

Ministrul britanic de Externe, David Miliband, a calificat China drept "puterea indispensabilă" a secolului al XXI-lea, cu un rol hotărâtor în viitorul economiei globale, al schimbării climatice şi al comerţului global, potrivit unui interviu publicat de cotidianul The Guardian.

44 afișări
Imaginea articolului China este "puterea indispensabilă" a secolului al XXI-lea - GALERIE FOTO

China este "puterea indispensabilă" a secolului al XXI-lea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO


Ministrul a preconizat că în următoarele câteva decenii China va deveni una dintre cele două "puteri care contează", împreună cu Statele Unite, iar Europa va deveni a treia, în cazul în care va acţiona solidar.

Aceste afirmaţii reprezintă cea mai directă recunoaştere până în prezent, venind de la un ministru sau chiar de la orice lider occidental, a poziţiei ascendente a Chinei pe scena globală.

Statul chinez este singura mare putere care încă înregistrează o creştere economică puternică (preconizată la 8 la sută în 2009), susţinută de rezerve financiare substanţiale.

"Istoricii vor privi înapoi în 2009 şi vor vedea că statul chinez a jucat un rol incredibil de important în stabilizarea capitalismului global. Acest fapt este foarte semnificativ şi într-un fel ironic. (...) Există şi o glumă care spune: «După 1989, capitalismul a salvat China. După 2009, China a salvat capitalismul»", a adăugat oficialul britanic.

Referindu-se la summitul G20, ministrul a observat că, "privind cele 20 de persoane aşezate în jurul mesei (...), ceea ce era uimitor era faptul că atunci când China vorbea, toată lumea asculta".

Potrivit ministrului de Externe, "China devine o putere indispensabilă în secolul al XXI-lea, aşa cum spunea Madeleine Albright că Statele Unite sunt o putere indispensabilă la sfârşitul secolului trecut. (...) A devenit o putere indispensabilă din punct de vedere economic şi China va deveni o putere indispensabilă în mai multe domenii".

Dar în contrast cu ascensiunea Statelor Unite din secolul al XX-lea, care a eclipsat Marea Britanie, China nu va înlocui SUA, ci i se va alătura, iar din cauza venitului scăzut pe cap de locuitor, Beijingul nu va rivaliza cu Washingtonul pentru poziţia de primă superputere a lumii pentru încă cel puţin o generaţie, a apreciat Miliband.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici