China începe festivităţile aniversare cu 60 de salve de tun - GALERIE FOTO, VIDEO

China a deschis joi, cu 60 de salve de tun în piaţa Tiananmen din Beijing, festivităţile pentru sărbătorirea a 60 de ani de la instaurarea regimului comunist, cele mai fastuoase văzute vreodată în această ţară devenită putere mondială.

592 afișări
Imaginea articolului China începe festivităţile aniversare cu 60 de salve de tun - GALERIE FOTO, VIDEO

Preşedintele chinez Hu Jintao trece în revistă trupele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Preşedintele chinez Hu Jintao, îmbrăcat într-un costum de culoare albastru închis, a apărut la ora locală 10.00 (05.00, ora României), la începutul ceremoniei pe terasa Porţii Păcii Celeste unde Mao Zedong a proclamat la 1 octombrie 1949 fondarea Republicii Populare China.

Înconjurat de oficiali de rang înalt ai regimului, dintre care premierul Wen Jiabao, şi de predecesorul său Jiang Zemin, el a asistat la arborarea drapelului, înainte ca imnul naţional să răsune într-o piaţă decorată în roşu şi galben, culorile naţionale.

Parada militară, care trebuia să dureze în total 66 de minute, a început cu trecerea în revistă a trupelor de către Hu Jintao, preşedintele Chinei şi secretar general al Partidului comunist chinez, care s-a deplasat cu o maşină decapotabilă "Drapelul roşu".

Preşedintele Hu Jintao trece în revistă trupele

"Bună ziua, tovarăşi, v-aţi dat osteneala!", s-a adresat el militarilor aliniaţi de-a lungul bulevardului Chang'an, care traversează Beijingul de la est la vest.

"Bună ziua, tovarăşe!", i-au răspuns lui Hu Jintao, care trebuie să fie prezent din nou pe terasa Porţii Păcii Celeste, la sud de Oraşul Interzis, pentru a rosti un discurs, înainte de defilarea trupelor, tancurilor şi a altor vehicule militare.

Parada tancurilor, prilejuită de împlinirea a 60 de ani de la proclamarea RPC

China, a treia putere economică mondială, şi-a lăudat reuşitele şi forţa printr-o paradă militară şi o defilare în cel mai pur stil socialist.

Cel puţin 200.000 de persoane au participat la ceremonia de joi dimineaţa, pentru seara fiind prevăzut un spectacol pirotehnic.

Mii de militari au parcurs în formaţie compactă şi în pas de defilare bulevardul Chang'an (Pacea Eternă), îndreptându-se către piaţa Tiananmen, în timp ce deasupra lor au survolat avioane.

Cea mai mare armată din lume a prezentat - pentru prima dată în public - armament nou, rachete balistice intercontinentale, capabile să atingă Statele Unite, potrivit experţilor.

Armata chineză prezintă noile rachete

Într-un discurs rostit pe terasa Porţii păcii celeste, unde Mao Zedong a proclamat constituirea Republicii Populare Chineze în urmă cu 60 de ani, Hu Jintao a salutat renaşterea Chinei.

"Astăzi o Chină socialistă, în faţa modernizării, a lumii şi a viitorului, se ridică mândră în Orient", a declarat preşedintele ţării şi secretarul general al Partidului.

"Dezvoltarea şi progresul noii Chine în ultimii 60 de ani au demonstrat pe deplin că numai socialismul poate salva China şi că numai reforma şi deschiderea pot asigura dezvoltarea Chinei, a socialismului şi marxismului", a declarat Hu Jintao, care a purtat un costum albastru închis.

Regimul organizează la fiecare zece ani festivităţi ample pentru a celebra instaurarea regimului, dar anul acesta au fost cele mai fastuoase.

Pe fondul crizei economice şi a tensiunilor interne, în special a recentelor revolte din Xinjiang sau de anul trecut în Tibet, China a ţinut în mod special să îşi demonstreze unitatea şi forţa.

Piaţa Tiananmen şi împrejurimile acesteia au fost foarte colorate, predominând roşu şi galben, culorile drapelului naţional chinez.

Femeile în uniformă militară, îmbrăcate în roşu, cu fuste scurte şi cizme albe, au făcut senzaţie.

Femei în uniformă militară au făcut senzaţie în cadrul ceremoniilor

Defilarea, la care au participat cel puţin 100.000 de persoane, cu care alegorice şi diferite imagini, a exaltat din nou China.

În faţă, participanţii au purtat portrete ale mai multor lideri, de la Mao Zedong la Hu Jintao.

Sloganurile proclamau "trăiască Mao Zedong" sau "Sprijinim teoria lui Deng Xiaoping", în timp ce în piaţă, 80.000 de elevi arborau pancarde pe care scria "Socialismul este bun".

Au participat de asemenea eroi sportivi, printre care foştii campioni olimpici Liu Xiang şi Li Ning, salutând mulţimea din carele consacrate Jocurilor Olimpice de la Beijing.

În pofida atmosferei de sărbătoare, ceremoniile s-au desfăşurat într-un climat de securitate.

Cu ocazia festivităţilor au fost luate măsuri de securitate fără precedent.

Centrul Beijingului a fost închis publicului începând de miercuri seară, numai invitaţii, între care diplomaţi, putând ajunge în Piaţa Tiananmen.

Autorităţile au sfătuit populaţia să privească festivităţile la postul public de televiziune.

Populaţia a fost sfătuită să urmărească parada la televizor

Această ceremonie, care a fost pregătită de mai multe luni, a fost marcată prin limitarea accesului la Internet şi a activităţii jurnaliştilor străini, care nu au putut beneficia de acreditări pentru a pătunde în Piaţa Tiananmen decât miercuri seară, cu câteva ore înainte de începerea festivităţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici