China nu va mai recunoaşte un tip de paşaport britanic, pe fondul tensiunilor privind Hong Kong-ul

  • China anunţă că nu va mai recunoaşte un tip de paşaport britanic, pe fondul tensiunilor privind Hong Kong-ul.
  • Decizia a fost luată în contextul în care Marea Britanie vrea să le acorde rezidenţă locuitorilor din Hong Kong.
  • MAE chinez: "Această măsură afectează grav suveranitatea Chinei, reprezintă o ingerinţă masivă în afacerile Hong Kong-ului şi în afacerile interne ale Chinei."
682 afișări
Imaginea articolului China nu va mai recunoaşte un tip de paşaport britanic, pe fondul tensiunilor privind Hong Kong-ul

Foto: Profimedia

Administraţia Chinei a anunţat, vineri, că nu va mai recunoaşte Paşaportul Naţional britanic Extrateritorial ca document de călătorie sau de identificare, pe fondul tensiunilor generate de intenţia Londrei de a le acorda rezidenţă locuitorilor din Hong Kong.
 
Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, a anunţat, potrivit agenţiei Associated Press, că acest tip de paşaport britanic nu va mai fi recunoscut de autorităţile chineze.
 
Decizia Chinei generează incertitudine privind planul Guvernului Boris Johnson de lansare a procedurilor pentru acordarea de paşapoarte britanice locuitorilor din provincia semiautonomă chineză Hong Kong. Conform planului Guvernului de la Londra, 5,4 milioane de locuitori ai Hong Kong-ului ar putea solicita dreptul de a trăi în Marea Britanie, iar după cinci ani pot cere cetăţenie.
 
"Tentativa părţii britanice de a transforma un număr mare de locuitori ai Hong Kong-ului în cetăţeni britanici de categoria a doua a schimbat complet caracterul acordului iniţial privind acest tip de paşaport. Această măsură afectează grav suveranitatea Chinei, reprezintă o ingerinţă masivă în afacerile Hong Kong-ului şi în afacerile interne ale Chinei, încălcând grav normele dreptului internaţional şi ale relaţiilor internaţionale. China nu va mai recunoaşte aşa-numitul Paşaport Naţional britanic Extrateritorial ca document de călătorie sau de identitate începând din 31 ianuarie şi îşi rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare", a declarat Zhao Lijian.
 
Tensiunile dintre China şi Marea Britanie s-au amplificat în contextul în care Beijingul a adoptat în 2020 o nouă lege privind siguranţa naţională, aplicabilă în Hong Kong. Decizia Administraţiei de la Beijing este considerată o acţiune pentru consolidarea controlului politic asupra Hong Kong-ului, fostă colonie britanică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici