China nu vrea cu adevărat pace în Ucraina, avertizează preşedintele Cehiei

Nu se poate avea încredere în China pentru a media pacea dintre Rusia şi Ucraina, avertizează preşedintele ceh Petr Pavel, care a declarat pentru POLITICO că Beijingul beneficiază de pe urma prelungirii războiului.

1033 afișări
Imaginea articolului China nu vrea cu adevărat pace în Ucraina, avertizează preşedintele Cehiei

Comentariile sale vin în contextul în care China încearcă să se poziţioneze ca un pacificator în Ucraina, lansând recent un plan de pace pentru a pune capăt conflictului. Şi în timp ce majoritatea aliaţilor occidentali sunt sceptici, unele ţări precum Franţa insistă că China ar putea juca un rol major în negocierile de pace.

Cu toate acestea, Pavel, fost general şi înalt lider NATO, a fost fără echivoc. Când vine vorba de Ucraina, a susţinut el, China vrea doar ceea ce este mai bine pentru ea - şi, deocamdată, asta înseamnă mai mult război.

"Cred că este în interesul Chinei să prelungească status quo-ul", a spus Pavel, "deoarece poate împinge Rusia la o serie de concesii".

Beijingul, a spus el într-un interviu la sfârşitul săptămânii trecute, poate obţine petrol, gaze şi alte resurse ieftine de la Moscova, în schimbul parteneriatului său "fără limite" cu Kremlinul. "Este, de asemenea, un lucru bun pentru China faptul că Occidentul devine probabil puţin mai slab prin susţinerea Ucrainei", a adăugat el.

Remarcile lui Pavel au părut previzibile în condiţiile în care, la doar câteva ore după ce a vorbit, ambasadorul Chinei în Franţa a provocat indignare proclamând că fostele ţări sovietice nu au "niciun statut efectiv" în dreptul internaţional, un comentariu care a venit ca răspuns la o întrebare despre apartenenţa Crimeei la Ucraina.

Deşi Beijingul s-a distanţat luni de aceste remarci, incidentul a alimentat conversaţia aprinsă în jurul întrebării dacă China poate vreodată să ajute la aducerea păcii în Ucraina.

"Nu cred", a spus liderul ceh, că administraţia din "China are un interes real de a rezolva războiul într-un timp scurt".

Pavel, care a preluat funcţia de preşedinte luna trecută, a declarat că Beijingul foloseşte războiul pentru a învăţa.

"China ia lecţii din acest conflict în fiecare zi", a declarat Pavel. "Ei urmăresc îndeaproape ce face Rusia, cum reacţionează Occidentul".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici