China respinge acuzaţiile lui Trump/ Global Times:"Nu aşa trebuie să se comporte un preşedinte al SUA"

Administraţia de la Beijing a respins vehement acuzaţiile preşedintelui SUA, Donald Trump, privind alimentarea cu petrol a Coreei de Nord, presa chineză denunţând comportamentul liderului de la Casa Albă.

1647 afișări
Imaginea articolului China respinge acuzaţiile lui Trump/ Global Times:"Nu aşa trebuie să se comporte un preşedinte al SUA"

China respinge acuzaţiile lui Trump/ Global Times:"Nu aşa trebuie să se comporte un preşedinte al SUA"

Donald Trump s-a declarat joi "foarte dezamăgit" că Administraţia din China alimentează cu petrol Coreea de Nord, avertizând că din această cauză nu se va putea ajunge la soluţionarea pe cale paşnică a crizei nord-coreene. "Prinşi cu mâinile pătate; sunt foarte dezamăgit că Administraţia din China permite trimiterea petrolului în Coreea de Nord. Dacă aceste lucruri vor continua, nu va exista niciodată o soluţie amiabilă la problema nord-coreeană!", a transmis Donald Trump joi seară prin Twitter.

Un cotidian sud-coreean a relatat că nave chineze au transferat petrol unor vase nord-coreene. Aproximativ 30 de manevre de acest fel au fost observate de sateliţi de spionaj americani începând din octombrie, au declarat oficiali sud-coreeni pentru publicaţia Chosun Ilbo.

Însă Ministerul chinez al Apărării a respins versiunea prezentată de Statele Unite şi de Coreea de Sud. "Situaţia menţionată pur şi simplu nu există", a reacţionat Ren Guoqiang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, potrivit revistei Newsweek.

La rândul său, Ministerul chinez de Externe a respins acuzaţiile, acuzând că la originea acestor informaţii sunt "ştiri false". "Adevărul este că, începând din august, nu există date că nava respectivă a intrat în vreun port din China. (...) Aceste relatări pur şi simplu nu sunt adevărate", a declarat Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. "China a respectat în totalitate şi implementează strict rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU; China îşi îndeplineşte obligaţiile internaţionale", a insistat Hua Chunying.

Global Times: "Nu aşa trebuie să se comporte un preşedinte al SUA"

"În imaginile apărute în presă, ambarcaţiuni nord-coreene par să fie lângă nave chineze. Aceste «nave chineze» nu sunt petroliere, nici nu sunt de mare tonaj. Publicaţii din SUA şi Coreea de Sud cred că aceste imagini demonstrează încălcarea de către China a rezoluţiilor Consiliului de Securitate ONU, alimentând cu petrol Coreea de Nord, dar din relatări nu este clar de unde vin aceste nave şi cui aparţin", scrie cotidianul chinez Global Times.

"Mesajul transmis de Donald Trump prin Twitter reprezintă una dintre cele mai puternice reacţii (...). El a concluzionat că a fost prinsă China în flagrant înainte de a se stabili adevărul şi a comentat în mod vehement. Nu aşa trebuie să se comporte un preşedinte al SUA", subliniază publicaţia chineză.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici