China respinge acuzaţiile SUA în cazul Snowden

Acuzaţiile Washingtonului potrivit cărora Beijingul l-a ajutat pe fostul consultant IT Edward Snowden să părăsească Hong Kong-ul, în pofida unui mandat de arest al justiţiei americane, sunt "fără fundament", a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze, Hua Chunying.

164 afișări
Imaginea articolului China respinge acuzaţiile SUA în cazul Snowden

Acuzaţiile SUA împotriva Chinei în cazul lui Snowden sunt "fără fundament", apreciază Beijingul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu este rezonabil din partea Statelor Unite să pună în discuţie modul în care Hong Kong-ul îşi gestionează afacerile în conformitate cu legea, iar acuzaţiile aduse împotriva Guvernului central chinez sunt fără fundament. China nu poate accepta aşa ceva", a declarat purtătoarea de cuvânt în cadrul unei conferinţe de presă.

La Washington, purtătorii de cuvânt ai preşedinţiei şi diplomaţiei Statelor Unite, Jay Carney şi Patrick Ventrell, au criticat vehement Beijingul, acuzându-l, luni, că a "ales deliberat să elibereze un fugar, în pofida unui mandat de arest" şi paşaportului expirat al lui Snowden, fostul consultant IT american acuzat de spionaj.

La 15 zile după un summit în California între preşedinţii Barack Obama şi Xi Jinping, care ar trebui să ofere un nou elan relaţiilor dintre primele două puteri mondiale, Casa Albă a deplâns faptul că "nu poate conta pe ei (chinezi) că îşi respectă obligaţiile juridice privind extrădarea".

Secretarul de Stat John Kerry a apreciat luni, la rândul său, "foarte decepţionat" şi "profund tulburat", că Edward Snowden a putut să călătorească fără nicio problemă între Hong Kong şi Moscova.

Duminică, Snowden a părăsit "regiunea administrativă specială" chineză Hong Kong, de unde a plecat în direcţia capitalei ruse. El a solicitat azil politic autorităţilor din Ecuador, unde va încerca să ajungă, probabil via Cuba şi Venezuela. El este de nevăzut de atunci.

Snowden a părăsit Hawaii la 20 mai, de unde a plecat în Hong Kong, o fostă colonie britanică ce se bucură de o largă autonomie după retrocedarea sa către China în 1997.

În Hawaii, el lucra pentru un subcontractant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din Statele Unite, Booz Allen Hamilton, ca administrator de sisteme informatice al NSA şi avea acces la numeroase dosare sensibile legate de programul său de supraveghere.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici