China s-a săturat de acţiunile Rusiei în Ucraina. Atac la adresa ruşilor în ceea ce priveşte centrala Zaporojie: Să respecte dreptul internaţional

China a lansat un atac subtil la adresa Rusiei în ceea ce priveşte centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, în timp ce temerile privind un dezastru se intensifică în cazul unui accident.

20893 afișări
Imaginea articolului China s-a săturat de acţiunile Rusiei în Ucraina. Atac la adresa ruşilor în ceea ce priveşte centrala Zaporojie: Să respecte dreptul internaţional

Un oficial chinez de rang înalt a declarat vineri la ONU că un singur incident ar putea provoca un accident nuclear grav "cu consecinţe ireversibile pentru ecosistemul şi sănătatea publică din Ucraina şi din ţările învecinate".

Geng Shuang, adjunctul reprezentantului permanent al Chinei la ONU, a făcut apel la toate părţile implicate "să dea dovadă de maximă reţinere, să respecte cu stricteţe dreptul internaţional şi să reducă la minimum riscul de accidente", adăugând: "Nu trebuie să permitem ca tragediile accidentelor nucleare de la Cernobîl şi Fukushima să se repete".

Pe lângă o urgenţă sanitară internaţională, un accident grav şi o emisie de radiaţii la centrală ar fi o nouă lovitură pentru economia mondială, deja grav afectată de Covid-19 şi de criza energetică, scrie inews.

Avertismentul Chinei este semnificativ, deoarece este poate singura putere mondială cu o influenţă reală asupra regimului Putin.

Beijingul a emis declaraţia la doar câteva ore după un incident la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, când electricitatea a fost întreruptă timp de câteva ore, potrivit preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Zelenski a declarat că bombardamentele ruseşti de joi au provocat incendii în gropile de cenuşă ale unei centrale electrice pe cărbune din apropiere, ceea ce a deconectat centrala Zaporojie de la reţeaua electrică. Un oficial rus a susţinut că Ucraina este de vină.

Zelenski a îndemnat organismele internaţionale să acţioneze mai rapid pentru a forţa trupele ruseşti să părăsească centrală, situată în sudul ţării.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici