China se confruntă cu temperaturi record. Reţelele de energie electrică sunt puse la încercare

Temperaturile din China au atins sau au depăşit recordurile înregistrate în luna mai, a anunţat Centrul Naţional de Climatologie din ţară.

1347 afișări
Imaginea articolului China se confruntă cu temperaturi record. Reţelele de energie electrică sunt puse la încercare

China se confruntă cu temperaturi record. Reţelele de energie electrică sunt puse la încercare

Staţiile meteorologice din 446 de locaţii au înregistrat temperaturi identice sau mai mari decât cele mai ridicate înregistrate vreodată pentru luna mai, a declarat vineri directorul adjunct al Centrului Naţional pentru Climă, Gao Rong, în cadrul unei conferinţe de presă.
 
Luni, Biroul de Meteorologie din Shanghai a raportat că oraşul a înregistrat o temperatură de 36,1 grade Celsius. Recordul anterior pentru luna mai a fost de 35,7C, care s-a înregistrat în 2018, scrie The Guardian
 
În următoarele trei zile, cea mai mare parte din sudul Chinei va fi afectată de temperaturi de peste 35C, iar în unele zone temperaturile vor depăşi 40C, potrivit prognozelor naţionale de vineri.
 
Reţelele de energie electrică se pregătesc să fie puse la încercare, deoarece cererea de aer condiţionat creşte în mega-oraşe precum Shanghai.
 

Cum sunt afectaţi oamenii de căldura extremă

 
Cererea de energie electrică în centrele de producţie din sud, inclusiv în Guangdong, a crescut în ultimele zile, iar China Southern Power Grid, unul dintre cei doi operatori de reţea din ţară, a înregistrat o sarcină de vârf de peste 200 de milioane de kilowaţi - cu câteva săptămâni mai devreme decât în mod normal şi aproape de maximele istorice.
 
Căldura sufocantă vine în contextul unui an de creştere a temperaturilor şi de vreme capricioasă în China.
 
În februarie, Administraţia Meteorologică din China a avertizat că "fenomenele meteorologice şi climatice extreme prezintă în continuare o incidenţă şi o intensitate ridicate pentru acest an".
 
În martie, temperaturile din Wuhan şi Zhengzhou, oraşe din centrul Chinei, au fost cu peste 10 grade mai mari decât cele normale pentru această perioadă a anului.
 
În mod neobişnuit pentru China, în 2023, în nordul arid al ţării a fost mai cald decât în sud, un model care se crede că ar putea cauza o serie de probleme ecologice.
 

Secetă severă

 
Începând din vara anului trecut, bazinul fluviului Yangtze s-a confruntat cu cea mai gravă secetă din 1961 încoace, afectând recoltele locale de cereale. Statisticile guvernului chinez arată că, din iulie anul trecut, precipitaţiile din bazinul fluviului Yangtze au scăzut cu aproape 50%.
 
Nivelul apei în cursurile mijlocii şi inferioare ale râului Yangtze, precum şi în lacurile Poyang şi Dongting, care sunt cel mai mare şi al doilea cel mai mare lac de apă dulce din China, este cel mai scăzut din istorie pentru aceeaşi perioadă.
 
Provincia Yunnan din sud-vestul Chinei se confruntă, de asemenea, cu o secetă de la începutul acestui an, cu o medie în scădere cu 60% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, iar temperatura medie a crescut cu 0,8 grade, potrivit agenţiilor guvernamentale.
 
Aproape un milion de persoane din această provincie suferă de secetă, iar aproape 200.000 au nevoie de un fel de asistenţă din partea guvernului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici