China şi Rusia îşi unesc forţele pentru desfăşurarea exerciţiilor militare „Vostok”

Rusia şi China vor desfăşura o serie de exerciţii militare săptămâna aceasta, un semn al legăturilor strânse dintre Moscova cu Beijing şi al dorinţei Kremlinului de a proiecta o imagine „firească” întregii lumi, în ciuda costurilor crescânde ale războiului său din Ucraina, a raportat Financial Times

1815 afișări
Imaginea articolului China şi Rusia îşi unesc forţele pentru desfăşurarea exerciţiilor militare „Vostok”

Exerciţiile de război „Vostok”, care încep marţi, au loc la fiecare patru ani în estul îndepărtat al Rusiei. Oficialii ruşi au raportat că 300.000 de trupe au participat alături de cei din China şi Mongolia în timpul ultimelor exerciţii din 2018, manevrele din acest an fiind încărcate de un simbolism suplimentar în contextul luptelor din Ucraina.

Oficialii occidentali şi analiştii apărării spun că Rusia încearcă să ilustreze „prietenia fără limite” care a fost promisă de preşedinţii Vladimir Putin şi Xi Jinping chiar înainte de izbucnirea războiului. Exerciţiile de război subliniază, de asemenea, capacitatea Kremlinului de a menţine legături cu alţi aliaţi non-occidentali, inclusiv Belarus şi India, care se vor alătura programului.

Beijingul a subliniat că participarea sa la exerciţiile Vostok „nu are legătură cu situaţia internaţională şi regională actuală”. Moscova şi Beijingul au organizat ultima dată exerciţii militare comune în China anul trecut.

Totuşi, „faptul că Vostok înseamnă „est” îţi transmite exact ce ar trebui să înţelegi”, a spus un consilier de apărare occidental, subliniid sprijinul mutual dintre cele două naţiuni.

„Rusia a pierdut războiul informaţional din vest, Putin încercând să arate că viaţa ruşilor se desfăşoară exact ca până acum. Mesajul lui Putin este următorul: „deşi războiul din Ucraina a avut consecinţe, am rămas puternici şi vom câştiga”, a adăugat consilierul.

„Exerciţiile militare Vostok sunt un eveniment obişnuit, dar astăzi nu au sens”, a spus Pavel Luzin, un analist militar rus independent. „Aproape toate unităţile ruseşti capabile de luptă sunt angajate în războiul din Ucraina. Este doar o încercare de a arăta că totul este încă în regulă.”

Chiar şi unii analişti ruşi au găsit defecte în performanţa militară recentă a ţării şi în armamentul acesteia, de curand prezentat la o expoziţie internaţională de arme care are loc la Moscova în această lună.

Putin s-a lăudat la deschiderea expoziţiei că armata rusă a fost „cu decenii înaintea” concurenţilor săi şi că este dispus să-şi împărtăşească tehnologia aliaţilor.

Cu toate acestea, Ruslan Pukhov, un analist militar şi membru al consiliului public al ministerului rus al apărării, a criticat forţele armate pentru că „nu au suficiente arme de înaltă precizie şi echipamente moderne de ţintire” în Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici