China şi Rusia propun anularea unor sancţiuni internaţionale ce vizează Coreea de Nord/ SUA şi-au manifestat opoziţia

China şi Rusia au propus luni un proiect de rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care va elimina unele din sancţiunile ce vizează Coreea de Nord, scopul declarat al măsurii fiind acela de a "îmbunătăţi nivelul de trai al populaţiei civile," potrivit site-ului agenţiei Reuters.

1140 afișări
Imaginea articolului China şi Rusia propun anularea unor sancţiuni internaţionale ce vizează Coreea de Nord/ SUA şi-au manifestat opoziţia

Reuters: China şi Rusia propun anularea unor sancţiuni internaţionale ce vizează Coreea de Nord

SUA se opun "reducerii premature a sancţiunilor" împotriva Coreei de Nord

Consiliul de Securitate al ONU nu ar trebui să ia în considerare "reducerea prematură a sancţiunilor" la adresa Coreei de Nord, deoarece Phenianul "ameninţă cu escaladarea provocărilor, refuză să se întâlnească pentru a discuta despre denuclearizare", a afirmat un oficial american.

Reacţia reprezentantului Departamentului de Stat de la Washington vine după ce Rusia şi China au propus un proiect de rezoluţie care ar elimina unele din sancţiunile ce vizează Coreea de Nord, scopul declarat al măsurii fiind acela de a "îmbunătăţi nivelul de trai al populaţiei civile", potrivit site-ului agenţiei Reuters.


De asemenea, proiectul salută "continuarea dialogului dintre Statele Unite şi DPRK (Coreea de Nord) la toate nivelurile, cu scopul înnodării de noi relaţii SUA-DPRK, construirea încrederii reciproce şi unirea eforturilor pentru a construi o pace durabilă şi stabilă în Peninsula Coreeană într-o manieră etapizată şi sincronizată".

Rusia şi China propun scutirea de sancţiuni a exporturilor nord-coreene de fructe de mare şi textile, cât şi a proiectelor de cooperare rutieră şi feroviară între cele două Corei.

Cele două mari puteri mai propun şi anularea interdicţiei ce vizează nord-coreenii care lucrează în străinătate şi eliminarea unei cerinţe din 2017, ce prevede ca toţi muncitorii nord-coreeni să fie repatriaţi până săptămâna viitoare.

Nu este momentan deocamdată clar când sau dacă proiectul de rezoluţie va fi supus votului în Consiliul de Securitate, format din 15 membri.

O rezoluţie are nevoie pentru a fi aprobat de nouă voturi favorabile şi niciun veto din partea membrilor permanenţi ai Consiliului (Statelor Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia sau China).

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au afirmat în mai multe rânduri că nicio sancţiune ONU nu va fi anulată până când Coreea de Nord nu renunţă la programele sale de înarmare balistică şi nucleară.

Există temeri că Phenianul ar putea relua testele de arme nucleare sau balistice, suspendate în 2017, în contextul în care tensiunile între Washington şi Phenian s-au amplificat în ultimele săptămâni din cauza impasului în negocierile privind denuclearizarea Coreei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici