China solicită Japoniei informaţii precise despre scurgerile de apă radioactivă la Fukushima

China a cerut marţi Japoniei informaţii precise cu privire la modul în care Tokyo gestionează scurgerile de apă radioactivă de la centrala nucleară avariată de la Fukushima, devastată de un tsunami în martie 2011.

447 afișări
Imaginea articolului China solicită Japoniei informaţii precise despre scurgerile de apă radioactivă la Fukushima

China solicită Japoniei informaţii precise despre scurgerile de apă radioactivă la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"China urmăreşte cu mare atenţie măsurile luate de Japonia", a declarat adjunctul ambasadorului Chinei la ONU Wang Min într-o dezbatere consacrată Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică(AIEA), la Adunarea Generală a ONU de la New York.

"Cerem Japoniei să nu renunţe la niciun efort pentru limitarea impactului accidentului şi să ofere comunităţii internaţionale informaţii exacte, precise şi punctuale", a adăugat Wang Min.

Accidentul de la centrala nucleară Fukushima a "tras un semnal de alarmă în domeniul securităţii nucleare", a subliniat diplomatul chinez, adăugând că statul său este un "ferm" susţinător al energiei nucleare.

Operatorul centralei avariate de la Fukushima, Tokyo Electric Power (TEPCO), a anunţat luna trecută că apă de ploaie contaminată de la Fukushima s-ar fi scurs în Oceanul Pacific. Directorul general al AIEA Yukiya Amano declara, la sfârşitul lui octombrie că "proritatea este gestionarea apei contaminate".

De asemenea, Coreea de Sud a apreciat că Fukushima este în continuare "o sursă de îngrijorare, în special pentru ţările riverane, din cauza scurgerilor de apă contaminată în mare", potrivit adjunctei ambasadorului la ONU Sul Kyung-hoon. Totuşi, Seulul "este recunoscător Guvernului japonez pentru eforturile depuse cu scopul de a oferi comunităţii internaţionale informaţii pertinente".

Amano a precizat că Agenţia a "recomandat Japoniei să implementeze o strategie eficientă şi mecanisme pe termen lung pentru gestionarea apei contaminate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici