China speră ca Germania să sprijine „reunificarea” cu Taiwanul

Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, „speră şi crede” că Germania va sprijini „reunificarea paşnică” a Chinei cu Taiwanul, a anunţat sâmbătă Ministerul chinez de Externe într-un comunicat citat de Reuters.

571 afișări
Imaginea articolului China speră ca Germania să sprijine „reunificarea” cu Taiwanul

China speră ca Germania să sprijine „reunificarea” cu Taiwanul

Wang a făcut aceste remarci în cadrul unei întâlniri cu ministrul german de externe Annalena Baerbock, care se află în vizită în China până sâmbătă, adăugând că China a susţinut cândva reunificarea Germaniei.

„Pentru a menţine stabilitatea în strâmtoarea Taiwan, este necesar să ne opunem ferm activităţilor separatiste legate de „independenţa Taiwanului””, a declarat Wang, adăugând că „revenirea Taiwanului la China” a fost o componentă importantă a ordinii internaţionale de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Vineri, Baerbock a declarat că orice încercare a Chinei de a controla Taiwanul ar fi inacceptabilă şi ar avea repercusiuni grave pentru Europa. Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a reluat remarcile sale.

Beijingul, care susţine că Taiwanul, guvernat democratic, este o provincie chineză, nu a exclus niciodată utilizarea forţei pentru a aduce insula sub controlul său. Guvernul preşedintelui taiwanez Tsai Ing-wen respinge poziţia Chinei, afirmând că doar poporul taiwanez îşi poate decide viitorul.

Ministerul taiwanez de Externe a declarat sâmbătă, într-o declaraţie, că aprobă cu fermitate comentariile lui Baerbock.

„Ministerul de Externe mulţumeşte multor oficiali de nivel înalt din cadrul departamentelor executive din diferite ţări, inclusiv din Germania, pentru solidaritatea lor cu Taiwanul”, a declarat acesta.

Într-o schimbare faţă de politicile fostului cancelar al Germaniei, Angela Merkel, guvernul lui Olaf Scholz dezvoltă o nouă strategie privind China pentru a reduce dependenţa de superputerea economică asiatică, până acum o piaţă de export vitală pentru produsele germane.

Ministrul german al educaţiei, Bettina Stark-Watzinger, a vizitat Taiwanul luna trecută, o călătorie pe care China a denunţat-o ca fiind „josnică”.

China a organizat trei zile de exerciţii militare începând cu 8 aprilie în jurul Taiwanului, inclusiv simulări de lovituri de precizie cu bombardiere şi forţe de rachete, după ce Tsai s-a întors din Los Angeles, unde s-a întâlnit cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Kevin McCarthy, ceea ce a înfuriat Beijingul.

De asemenea, Wang a declarat că China este dispusă să consolideze schimburile şi comunicarea cu Germania pentru a spori înţelegerea reciprocă şi să pregătească o nouă rundă de consultări guvernamentale sino-germane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici