China va trimite trei nave de război în Golful Aden

China a anunţat sâmbătă că va trimite trei nave de război în Golful Aden, pentru a lupta împotriva pirateriei maritime din largul Somaliei, relatează agenţia China Nouă.

59 afișări
Imaginea articolului China va trimite trei nave de război în Golful Aden

China va trimite trei nave de război în Golful Aden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mai multe nave chineze au fost atacate de piraţi în ultimele luni.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Liu Jianchao, a declarat că navele, două distrugătoare şi un vas de realimentare, vor pleca la 26 decembrie pentru a se alătura flotei internaţionale care patrulează în largul Somaliei, potrivit agenţiei oficiale chineze.

"Principala lor misiune va fi să vegheze la securitatea navelor şi echipajelor chineze, precum şi a celor care transportă ajutor umanitar pentru organizaţiile internaţionale ca Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU", a precizat Liu.

"Navele chineze se vor conforma strict rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi legilor internaţionale. Acestea vor să coopereze cu celelalte ţări şi să participe la misiuni de ajutor umanitar", a adăugat el.

Liu anunţase joi că Beijingul se pregăteşte să trimită nave de război în Golful Aden.

Consiliul de Securitate al ONU a sporit considerabil, la 16 decembrie, posibilitatea ca puterile străine să urmărească piraţii pe teritoriul somalez, fără a permite însă bombardamentele aeriene. Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au aprobat în unanimitate o nouă rezoluţie care autorizează pentru un an operaţiuni internaţionale pe teritoriul Somaliei.

Miercuri, o navă chineză a fost atacată dar echipajul i-a infruntat pe piraţi până la sosirea forţelor coaliţiei, care au respins atacul.

Potrivit lui Liu, şapte nave, fie aparţinând unor companii chineze, fie având echipaj chinez sau încărcătură provenind din China, au fost atacate de piraţi în Golful Aden din ianuarie 2008.

Potrivit Centrului împotriva pirateriei al Biroului Maritim Internaţional (BMI), cu sediul în Kuala Lumpur, cel puţin 108 nave au fost atacate de piraţii somalezi de la începutul anului şi 42 capturate.

Citeste si:

Atac al piraţilor, respins de echipajul unui vas chinez cu ajutorul sticlelor de bere

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici