CIA a recrutat un pilot să prăbuşească avionul în care se afla fratele lui Fidel Castro. Agenţia a desecretizat mai multe documente

CIA a făcut prima sa încercare de a-l asasina pe fratele lui Fidel Castro în 1960, oferind 10.000 de dolari unui pilot care zboară cu Raul Castro de la Praga la Havana pentru a produce un „accident”, conform documentelor declasificate publicate vineri noaptea, realtează Yahoo News.

4021 afișări
Imaginea articolului CIA a recrutat un pilot să prăbuşească avionul în care se afla fratele lui Fidel Castro. Agenţia a desecretizat mai multe documente

CIA a recrutat un pilot să prăbuşească avionul în care se afla fratele lui Fidel Castro. Agenţia a desecretizat mai multe documente

Pilotul Jose Raul Martinez, care fusese recrutat de CIA, a cerut şi a primit asigurarea de la agenţie că cei doi fii ai săi vor primi acces la studii superioare în cazul în care va muri în timpul operaţiunii, potrivit documentelor publicate.

După ce Martinez a plecat la Praga, sediul CIA din Statele Unite a transmis staţiei sale din Havana să anuleze misiunea.

În acel moment, pilotul era deja în afara ariei în care putea fi contactat şi nu a primit informaţia. Când s-a întors în Cuba, Martinez le-a spus celor de la CIA  că „nu a avut nicio ocazie să aranjeze un accident, aşa cum au discutat”.

Complotul a ieşit la iveală în timp ce Raul Castro, fratele în vârstă de 89 de ani al liderului revoluţionar Fidel Castro, se pregăteşte să părăsească politica cubaneză renunţând la funcţia de şef al Partid Comunist din Cuba.

Plecarea lui Raul pune capăt la aproape şase decenii în care puterea a fost deţinută de membrii ai familiei Castro Cuba.

Fidel Castro a sfidat 11 preşedinţi americani şi a supravieţuit numeroaselor comploturi de asasinare - 638 conform Guinness World Records - precum şi o încercare eşuată de invazie în 1961 când 1.400 de persoane care au fost instruite şi finanţate de CIA au aterizat în Golful Porcilor în încercarea de a răsturna regimul comunist.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici