CIA l-a ameninţat pe presupusul organizator al atacurilor din 11 septembrie că îi va ucide copiii

Agenţii CIA l-au ameninţat pe Khaled Sheikh Mohammed, presupusul organizator al atentatelor de la 11 septembrie 2001, că îi vor ucide copiii dacă nu va vorbi în cadrul şedinţelor de interogatoriu, potrivit unui raport intern al agenţiei, dat publicităţii luni.

19 afișări
Imaginea articolului CIA l-a ameninţat pe presupusul organizator al atacurilor din 11 septembrie că îi va ucide copiii

Khaled Sheikh Mohammed, presupusul organizator al atentatelor de la 11 septembrie 2001 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Un agent cu experienţă a explicat că anchetatorii l-au ameninţat pe Khaled Sheikh Mohammed: (...) că dacă se va mai întâmpla ceva în Statele Unite, «îţi vom ucide copiii»", susţine inspectorul general al CIA în acest raport, din care sunt cenzurate pagini întregi şi care datează din 2004.

El detaliază condiţiile în care a fost interogat un alt oficial de rang înalt al al-Qaida, Abdel Rahim al-Nashiri, principalul suspect al atentatelor împotriva navei americane USS Cole în octombrie 2000 în largul Yemenului.

Ameninţat iniţial cu un revolver îndreptat către cap, acesta a fost de asemenea ameninţat cu o bormaşină electrică. "Anchetatorul a intrat în celulă şi a pornit bormaşina pentru a-l speria pe deţinutul care era dezbrăcat, având pe cap o cagulă", explică inspectorul general, precizând că acesta nu a fost totuşi atins cu bormaşina.

Altă dată, un traducător i-a spus: "am putea să o aducem aici pe mama ta" şi "am putea aduce aici familia ta".

Potrivit raportului, Nashiri credea zvonurile care circulau în perioada respectivă în Orientul Mijlociu, potrivit cărora tehnicile de interogatoriu implicau violarea femeilor din familia deţinuţilor în faţa acestora.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici