Cinci secunde în plus ar fi permis evitarea catastrofei de la Smolensk

Înregistrările efectuate de cutiile negre ale aeronavei prezidenţiale poloneze, care s-a prăbuşit la 10 aprilie în Rusia, arată că accidentul ar fi putut fi evitat, dacă piloţii ar fi avut la dispoziţie încă cinci secunde, relatează RIA Novosti.

25 afișări
Imaginea articolului Cinci secunde în plus ar fi permis evitarea catastrofei de la Smolensk

Cinci secunde în plus ar fi permis evitarea catastrofei de la Smolensk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform înregistrărilor, comandantul aeronavei, căpitanul Arkadiusz Protasiuk şi-a dat seama prea târziu că avionul se afla foarte aproape de sol, afirmă cotidianul rus Komsomolskaia Pravda, care citează cotidianul polonez Dziennik Gazeta Prawna, potrivit agenţiei.

În momentul în care şi-a dat seama de acest lucru, Protasiuk a încercat imediat să îl redreseze. Însă, avionul nu a avut timp să recupereze decât 60% din puterea necesară în vederea planării. În fapt, ar fi avut nevoie de încă cinci secunde pentru a evita catastrofa.

Imediat ce căpitanul Protasiuk a devenit conştient de faptul că planarea era imposibilă şi că va avea loc un impact cu solul, el a încercat o "aterizare dură". Soarta avionului şi oficialilor de rang înalt de la bord fiind decisă în câteva secunde, comandantul avionului a fost nevoit să ia o hotărâre într-un timp foarte scurt.

Pentru a nu cădea la sol, comandantul echipajului polonez a efectuat manevre de ridicare a părţii din faţă a avionului, însă acesta a lovit un copac cu una dintre aripi. O treime din aripă s-a detaşat. Avionul, de tip Tupolev-154M, a lovit solul cu coada şi a început să se învârtă în jurul axei sale. Motoarele s-au desprins, iar avionul s-a dezintegrat şi a luat foc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici