Cine ar putea fi următorul preşedinte american, dacă Joe Biden va demisiona?

  • În cazul în care Joe Biden va demisiona, vicepreşedintele Kamala Harris va deveni preşedintele Statelor Unite ale Americii, fiind a doua persoană în stat.
  • Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentaţilor este nr. 3 pe linia succesiunii.
  • Preşedintele Senatului, Patrick Leahy, este nr.4 în ierarhia succesiunii.
  • Antony Blinken, secretarul de Stat, este pe locul 5 pe linia succesiunii şi are o experienţă impresionantă în politică externă şi diplomaţie.
20326 afișări
Imaginea articolului Cine ar putea fi următorul preşedinte american, dacă Joe Biden va demisiona?

Sursa Foto - White House/Profimedia/Facebook

Ronny Jackson, un fost medic de la Casa Albă l-a declarat inapt mintal pe Joe Biden. Susţine că actualul preşedinte are o vârstă înaintată şi nu conştientizează gravitatea situaţiei din Ucraina, de aceea el sugerează că ar trebui să-şi dea demisia, transmite Aleph News

Joe Biden va împlini 80 ani pe 20 noiembrie în acest an, fiind nu doar cel mai vârstnic, ci şi primul preşedinte octogenar din istorie.

În cazul în care Joe Biden va demisiona, vicepreşedintele Kamala Harris (57 ani), care este numărul 2 în ierarhie, va deveni preşedintele Statelor Unite ale Americii conform Constituţiei americane. Ea va fi prima femeie preşedinte şi al doilea preşedinte de culoare din istorie. Ea a fost procurorul Californiei între anii 2011-2017, iar din 2017 până în 2021 a ocupat funcţia de senator în Congres, reprezentând statul californian. 

Dar dacă Kamala va refuza sau va fi indisponibilă pentru a îndeplini atribuţiile prezidenţiale?

În acest caz, preşedintele Camerei Reprezentaţilor este următorul pe linia succesiunii, fiind numărul 3. Iar în prezent este nimeni alta decât Nancy Pelosi. 

Nancy Pelosi are 81 ani şi ar deveni nu doar prima femeie preşedinte, ci şi cel mai în vârstă preşedinte din istorie la momentul preluării funcţiei, depăşind recordul stabilit anterior de Joe Biden. 

Numărul 4 este Preşedintele Senatului, funcţie deţinută de Patrick Leahy. Şi acesta are vârsta de 81 ani. 

Numărul 5 este Secretarul de Stat, care este în prezent Anthony Blinken (59 ani) cu o carieră mult mai interesantă în spate. 

Cine este Antony Blinken? 

Blinken a servit în Departamentul de Stat şi a ocupat funcţii de conducere în Consiliul de Securitate Naţională din 1994 până în 2001.

A fost membru senior la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din 2001 până în 2002.

A susţinut invazia din 2003 a Irak şi a servit ca director al personalului democrat pentru Comitetul de Relaţii Externe al Senatului din 2002 până în 2008. A fost consilier în politică externă pentru campania prezidenţială din 2008 a lui Joe Biden. 

Din 2009 până în 2013 a fost Consilier pentru securitate naţională al vicepreşedintelui SUA de atunci (Joe Biden), din 2015 până în 2017 a fost  secretar de stat adjunct al Statelor Unite, iar din 2021 până în prezent este secretar de Stat în cabinetul preşedintelui Joe Biden. Este cel mai important membru al unui cabinet prezidenţial pentru că se preocupă de politica externă. 

Este candidatul cel mai competent şi cu cele mai mari şanse să-l succeadă pe Joe Biden dacă vor refuza vicepreşedintele Harris şi ambii preşedinţi ai Congresului, Pelosi şi Leahy, să preia funcţia în acest context tensionat privind situaţia din Ucraina şi relaţiile cu Rusia. Ar putea fi de asemenea primul preşedinte cu origini evreieşti. Bunicii săi au fost de etnie maghiaro-evreiască. 

Dar dacă nici Blinken nu va fi disponibil sau va refuza, următorii vor fi secretarul Trezoreriei (Janet Yellen), secretarul Apărării (Lloyd Austin care a luptat în Irak şi Afganistan), iar linia succesiunii continuă până la secretarul de Securitate Internă.

Toţi potenţialii succesori provin din Partidul Democrat sau sunt independenţi. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici