Cine este femeia loială lui Putin care gestionează deportările şi „reeducarea” copiilor ucraineni

Mii de copii ucraineni ar fi fost deportaţi de ruşi şi ar fi fost supuşi adopţiei forţate, iar Moscova, indirect, confirmă fenomenul prin cuvintele Mariei Lvova-Belova, comisar pentru drepturile copilului, care i-a mulţumit la TV lui Putin pentru că „a reuşit să adopte un tânăr de 15 ani”.

1679 afișări
Imaginea articolului Cine este femeia loială lui Putin care gestionează deportările şi „reeducarea” copiilor ucraineni

Putinista Maria Lvova-Belova

Mii de copii ucraineni au fost deportaţi de ruşi şi supuşi adopţiei forţate. Sursele sunt occidentale şi ucrainene. Moscova respinge acuzaţiile de „deportare”, dar confirmă indirect fenomenul.

„Rusia nu doar ucide sau răneşte copiii noştri. Îi ia pentru a-i deporta”, a declarat Daria Gerasimciuk, consilierul pentru drepturile copilului al preşedintelui UCrainei.

Rusia, la rândul ei, se mândreşte că ajută orfanii de război. Potrivit agenţiei de ştiri ruse Tass, în iulie, guvernatorul regiunii Tula, unde au fost plasaţi mulţi copii ucraineni, a vorbit chiar despre o „datorie sacră”. Potrivit Conflict Watch, un grup de cercetare susţinut de Departamentul de Stat al SUA, guvernul rus a creat o reţea de cel puţin 43 de lagăre închise în care peste 6.000 de minori ucraineni sunt supuşi unor programe de îndoctrinare pro-ruse.

O echipă de cercetători de la Universitatea Yale a reconstituit drumul acestor copii împrăştiaţi în toată Federaţia Rusă, până în Orientul Îndepărtat, folosind diverse surse. Raportul – publicat de Le Monde – aprofundează şi acuzaţiile diferitelor ONG-uri.

În noiembrie 2022, Amnesty International a denunţat „transferul forţat al civililor din zonele ocupate ale Ucrainei de către autorităţile ruse”. Convenţia de la Geneva stabileşte linii directoare specifice pentru tratamentul copiilor separaţi de membrii familiei lor în timpul conflictului. Membrii familiei trebuie să poată comunica între ei, copiii separaţi trebuie identificaţi şi evacuarea temporară a acestora trebuie să aibă loc în stare neutră, cu acordul părinţilor.

Raportul Yale arată că deportarea minorilor ucraineni în Rusia a început cu doar câteva zile înainte ca trupele ruse să invadeze teritoriul. „La începutul lunii februarie 2022, un grup de cinci sute de orfani a fost evacuat din regiunea Doneţk în Rusia. Motivul invocat la acea vreme a fost presupusa ameninţare cu o ofensivă ucraineană”, se arată în document. Unii dintre aceşti copii ucraineni au fost de atunci adoptaţi de familiile ruseşti. Autorităţile ruse nu au ascuns programul lor, prezentat ca o „acţiune umanitară” care vizează „orfanii abandonaţi şi traumatizaţi de război”.

„În mai 2022 – aminteşte Le Monde – preşedintele rus Vladimir Putin a emis un decret care facilitează adopţia copiilor ucraineni, aproape imposibilă înainte de izbucnirea conflictului. A fost creat un program de ajutor financiar fără precedent pentru familiile adoptive. O criză demografică severă afectează Rusia de câteva decenii, iar natalitatea a scăzut brusc cu 6,2% în 2022.

Potrivit cercetătorilor de la Yale, programul este orchestrat, în fruntea statului rus, de Serghei Kirienko, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale, Tatyana Moskalkova, comisar pentru drepturile omului, şi de Maria Lvova-Belova, comisar pentru drepturile copilului.

Lvova-Belova, o mamă cu o familie numeroasă care se prezintă drept o ortodoxă devotată, apare la televiziunea rusă pentru a lăuda „salvarea” copiilor ucraineni. Pe 28 septembrie – spune France Info – a explicat că a „învăţat dragostea pentru Rusia” 30 de copii care erau „ascunşi în pivniţele Mariupolului”, oraş distrus în primăvara lui 2022 de armata rusă. Potrivit France Info, ONG-ul Magnolia a primit deja peste 2.600 de cereri de asistenţă pentru copiii dispăruţi. Până acum, potrivit autorităţilor ucrainene, doar 125 de minori strămuţi s-au putut întoarce în ţara lor.

La două zile după ce SUA au publicat un raport care susţinea că Rusia a răpit cel puţin 6.000 de copii ucraineni, comisarul pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova îi spune lui Putin că a „adoptat” o tânără de 15 ani din Mariupol.

Sunt date contradictorii. La mijlocul lunii noiembrie, Moscova a declarat că peste 4,7 milioane de refugiaţi, inclusiv aproximativ 712.000 de copii, au ajuns pe teritoriul său, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici