Cine este María Soraya Sáenz de Santamaría Antón, femeia care a preluat conducerea Cataloniei

Conducerea regiunii Catalonia a fost preluată de către Soraya Saenz de Santamaria, vicepremierul Spaniei, după ce Guvernul de la Madrid a decis, vineri seara, dizolvarea Executivului catalan, condus de Carles Puigdemont, şi a Parlamentului regional. Aceasta va conduce regiunea catalană, după ce puterea i-a fost delegată de premierul Mariano Rajoy, cel care trebuia iniţial să preia atribuţiile de conducător al regiunii Catalonia.

24035 afișări
Imaginea articolului Cine este María Soraya Sáenz de Santamaría Antón, femeia care a preluat conducerea Cataloniei

Cine este María Soraya Sáenz de Santamaría Antón, cea care a preluat conducerea Cataloniei

María Soraya Sáenz de Santamaría Antón (46 ani) este născută pe 10 iunie 1971, este membră a Partidului Popular din Spania şi ocupă funcţia de vicepremier al Spaniei. Anterior, ea a fost purtător de cuvânt al Guvernului din 2011 până în 2016, ministru al Sănătăţii din noiembrie - decembrie 2014, ministru de Justiţie în septembrie 2014 şi purtător de cuvânt al Partidului Popular din 2008 până în 2011.

De Santamaria este descrisă de presa spaniolă ca mâna dreaptă a premierului fiind numită "fata lui Rajoy" şi se aşteaptă să fie succesorul acestuia la conducerea partidului.

Simultan cu delegarea vicepremierului Spaniei de a intra în posesia atribuţiilor administrative ale regiunii, Ministerul spaniol de Interne a preluat conducerea asupra forţelor de ordine regionale. Aceste decizii au fost publicate în Monitorul Oficial din Spania.

În plus, Guvernul spaniol a decis închiderea Departamentului pentru Relaţii Externe din Catalonia.

Într-un efort pentru detensionarea situaţiei, membrii poliţiei regionale, cunoscută şi sub numele de Mossos d'Esquadra, au precizat că vor acţiona într-o manieră neutră.

Mariano Rajoy, premierul Spaniei, a anunţat că vor fi organizate alegeri regionale la 21 decembrie, care au scopul de a restaura ordinea constituţională.

”Nimeni nu poate acţiona în afara legii. Niciodată nu am vrut să ajungem până în acest punct. Trăim o zi tristă. Guvernul Spaniei a adoptat măsuri pentru a evita sechestrarea inadmisibilă a catalanilor şi desprinderea unei părţi a teritoriului Spaniei”, a declarat, vineri seara, Rajoy.

Aplicarea măsurilor anunţate de Rajoy ar putea genera noi confruntări violente între cei care susţin independenţa şi forţele de ordine ale Guvernului de la Madrid, asemănătoare celor care au avut loc în ziua desfăşurării referendumului pe tema independenţei. În plus, încă nu este clar dacă liderii catalani, destituiţi prin ordinul Guvernului, sunt dispuşi să renunţe la prerogativele lor fără să opună rezistenţă.

Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania, având o populaţie de aproximativ 7,5 milioane de oameni. Circa 16% din populaţia Spaniei locuieşte în Catalonia, iar regiunea ce urmăreşte independenţa produce 19% din PIB-ul spaniol, potrivit BBC.

Ministerul spaniol de Interne a decis, vineri seara, destituirea din funcţie a şefului Poliţiei catalane, ca parte a măsurilor pentru preluarea controlului asupra regiunii Catalane, iar Executivul de la Madrid afirmă că va controla peste 30.000 de agenţi ai forţelor de ordine din regiune.

Potrivit presei spaniole, Guvernul naţional va controla în regiunea catalană aproximativ 33.000 de reprezentanţi ai forţelor de ordine. Mai mulţi ofiţeri ai Poliţiei din Catalonia au transmis o scrisoare ministrului spaniol de Interne, Juan Ignacio Zoido, în care au precizat că îşi menţin angajamentul faţă de constituţie şi că vor menţine ordinea legală în regiune, relatează El Mundo.

Totodată, Guvernul a stabilit ca alegerile regionale să se desfăşoare la 21 decembrie.

Parlamentul Cataloniei a aprobat vineri după-amiază proclamarea independenţei. În replică, Senatul Spaniei a dispus suspendarea autonomiei Cataloniei.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici