Circa 10 la sută dintre ungari sunt simpatizanţi ai Gărzii Maghiare

Circa 10 la sută dintre cetăţenii ungari sunt simpatizanţi ai mişcării naţionaliste Garda Maghiară, potrivit unui sondaj al Progressive Institut, publicat duminică.

13 afișări
Imaginea articolului Circa 10 la sută dintre ungari sunt simpatizanţi ai Gărzii Maghiare

Circa 10 la sută dintre ungari sunt simpatizanţi ai Gărzii Maghiare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dacă mişcarea ar fi un partid politic ar beneficia de sprijinul a 9 la sută dintre alegători, potrivit unui sondaj efectuat pe un eşantion de 2.500 de adulţi.

Garda - care a depus apel împotriva unui ordin de interzicere a mişcării - este un aliat apropiat al formaţiunii Jobbik, un partid naţionalist radical care, potrivit sondajelor, are suficient sprijin pentru a trece pragul de 5 la sută pentru a fi reprezentat în Parlament.

Progressive Institute a declarat, într-un raport care însoţeşte sondajul, că în Ungaria există în prezent în mod evident o deschidere către mişcările extremiste. Potrivit sondajului, numeroase persoane sunt supuse presiunilor sărăciei şi pierderii locurilor de muncă, pe fondul crizei economice şi financiare.

Populaţia este de asemenea îngrijorată din cauza infracţionalităţii şi violenţelor, dar deşi nu vrea să îşi asume responsabilitatea pentru propria siguranţă, vrea o mai bună protecţie.

Jobbik a înregistrat Garda Maghiară în iunie 2007 ca "organizaţie culturală" pentru a "pregăti tinerii spiritual şi fizic pentru situaţia extraordinară când ar putea fi necesară mobilizarea populară".

Garda, care a recrutat peste 1.000 de membri, a organizat mai multe marşuri pentru a intimida comunitatea romă în mai multe localităţi. Activitatea acesteia a atras critici atât în Ungaria cât şi în străinătate, provocând proteste puternice din partea partidelor parlamentare, a organizaţiilor neguvernamentale şi a organizaţiilor minoritare.

Cu toate acestea, Jobbik se disociază oficial de atacurile împotriva romilor şi a calificat recent Holocaustul drept un "eveniment tragic", deşi nu spijină nici o iniţitivă care să interzică prin lege negarea acestuia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici