Circa 15.000 de permise auto, eliberate ilegal în fiecare an în Bulgaria

Circa 15.000 de permise de conducere sunt eliberate ilegal în Bulgaria în fiecare an, a afirmat, duminică, ministrul bulgar al Transporturilor, Alexander Ţvetkov, precizând că Guvernul va înăspri controlul asupra şcolilor de şoferi.

2300 afișări
Imaginea articolului Circa 15.000 de permise auto, eliberate ilegal în fiecare an în Bulgaria

Circa 15.000 de permise auto, eliberate ilegal în fiecare an în Bulgaria

"Conform unei statistici neoficiale, circa 15.000 de şoferi îşi cumpără anual permisele. Sunt asasini potenţiali", a spus el, într-un interviu acordat postului de radio naţional.

Accidentele rutiere provoacă în fiecare an moartea a 1.000 de persoane şi rănirea altor 10.000, într-o ţară cu şapte milioane de locuitori.

Postul de televiziune bTV şi săptămânalul 168 Ceasa au realizat în mai o anchetă comună, demonstrând cum pot fi obţinute permise de conducere fără a urma nici o şcoală de şoferi.

Plătind mită în valoare de 320 de leva (160 de euro), un ziarist al revistei a primit permisul de conducere fără a fi condus maşina vreodată. Pentru 550 de leva (280 de euro), un jurnalist de la bTV a cumpărat un permis de şofer de autobuz, deşi şcoala de şoferi unde a plătit mita nu dispunea de nici un autobuz.

Ţvetkov a afirmat că "multe şcoli de şoferi" propun, pentru un preţ redus, cursuri de scurtă durată, în loc să asigure cele 31 de ore de conducere necesare conform legii.

Guvernul a propus amendarea legii privind circulaţia rutieră, astfel încât maşinile şcolilor să fie dotate cu sisteme de supraveghere video. Testul scris ar urma să devină anonim, iar maşinile examinatorilor să fie echipate cu camere video, pentru a fi eliminate riscurile de falsificare a rezultatelor examenelor de conducere.

Ministrul bulgar de Interne a anunţat şi o extindere a controalelor la atelierele care asigură revizia tehnică a vehiculelor, unde datele înregistrate de computere pot fi modificate.

Proiectul de lege trebuie adoptat în termen scurt pentru a putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici